Karácsony, gyerek, könyv

A gyerekek karácsonyi kívánságlistáin bizonyára sok olyasmi szerepel, amit talán nem engedhet meg magának a szülő, vagy ami nem biztos, hogy valóban az épülésükre szolgál. Nem így a könyv, amely ma is mindenki számára a leghasznosabb, legértékesebb ajándék, mert amit rejt, megmarad mindenkorra. A Móra Ferenc Könyvkiadó idén tizenöt, különböző korú gyerekeknek szóló kiadvánnyal készült az ünnepre.

A legkisebbeknek szóló könyvek között Fekete István népszerű regényének felhasználásával, Szalma Edit illusztrációival jelent meg két történet: a Vuk, a kisróka, és a Vuk első vadászata. Réber László klasszikus rajzai kísérik az Egyszer egy királyfi népköltészeti mesedalt. Csigaházi Eduárd történetét Petőcz András foglalta versbe, Damó István illusztrálta. A népszerű Sicc képeskönyvek legújabb kötete a Sicc a hóban, amely - hasonlóan a Sicc meseországban mesenaptárhoz - Kálmán Jenő és Tankó Béla legújabb közös munkája.


A karácsony misztériuma és a mai élet különös keveredése Kamarás István hat meséje Kalmár István rajzaival, Betlehembe kéne menni címmel. A Tündérkert virágai gyönyörű gyermekvers-antológia, közel ötven erdélyi költővel ismerteti meg az ifjú olvasót, Keresztes Dóra pompás képeivel díszítve.

A regényes olvasmányok között különös mű Clive Woodall kalandregénye, a Szárnyak háborúja (Nagy Nóra fordításában), amelynek 2007-ben jön a folytatása. A Móra igyekszik az új nemzedékkel is megismertetni régi, jeles íróit, így életműsorozatban ismét kiadja Kertész Erzsébet könyveit. A Gyönyörű nyár után a Szonya professzor című regényes életrajz most jelent meg.

A népszerű ismeretterjesztést szolgálja a Szörnyek könyve, amelyben Rajsli Emese mesél a görög mitológia különös lényeiről (Rajsli Zsuzsa korhű hangulatú rajzaival) az alsó tagozatos korosztálynak. A mai gyereket a fi lmek nyomán az őslények is különösen izgatják, nekik készült Alan Turner gazdagon illusztrált enciklopédiája, az Õsemlősök világa. Öveges József professzor emléke előtt tisztelegve a kiadó a kornak megfelelő felújításokkal jelenteti meg a jeles tanár életművét, elsőként a Kísérletezzünk és gondolkozzunk! mechanikával foglalkozó kötetét.

Schobert Norbert életmódtanácsait sem árt időben megismerni. Az egészséges táplálkozásról, sportról szóló, A varázskódok titka című munka Borogdai Zsuzsanna illusztrációival elsősorban a szülők figyelmébe ajánlott.

Végezetül, akik nemcsak olvasni, de hallgatni is szeretik a klasszikusokat, azoknak a Micimackó és a Vuk után most itt van Nagy Ervin előadásában Petőfi Sándor János vitéz című művének hangoskönyv-változata is.

m. a.