A lányok jobban szerepeltek

A Budai Módszertani Központ idén is megrendezte a kerületi általános iskolák alsó tagozatosainak rajzversenyét, amelyen tíz intézmény tanulói vettek részt. A legeredményesebben a Tamási iskola diákjai szerepeltek: egy első, egy második és egy harmadik helyet szereztek.

A viadal első fordulójában a házi versenyekre került sor, innen iskolánként négynégy (évfolyamonként tíz-tíz) gyerek jutott tovább. A kerületi döntőket az elsősök és a másodikosok számára a Kós Károly Általános Iskolában, a harmadikosoknak és a negyedikeseknek a Németvölgyi Általános Iskolában rendezték.

Az iskolai rajzoktatás természetesen nem csak a művészeti képzést szolgálja, ezúttal azonban művészi jellegű volt a feladat: felolvasott népmesét kellett illusztrálni. A rajzokat háromtagú zsűri bírálta el. A tanárok, az iskolai oktatás céljainak megfelelően, elsősorban a rajztudást és a téma megragadását értékelték. Kozsda Panni (Tamási Áron) e szempontok szerint "csak" harmadik lett a kerületben a másodikosok között, ám a legeredetibb rajzot ő készítette (képünkön). Az egész olyan hatást kelt, mintha a mesefi gurák, melyek óriás rovarszeme megismétlődik a Napon, a valóságos téren és időn kívül állnának. Persze a rajzoló kislány is mondhatná, amit Arany János (egy belemagyarázás kapcsán), hogy "gondolta a fene", de a művészetben végül is az eredmény számít, nem a szándék.

A négy korosztály háromhárom legjobb rajzolója könyvutalványt és oklevelet kapott. Más alsós rajzversenyekhez hasonlóan ezúttal is jobban szerepeltek a lányok, mint a fiúk. Már a döntőbe jutó negyven tanulónak is majdnem kétharmada lány volt, a tizenkét díjazott között pedig mindöszsze egy fiúnévvel találkozunk.

Kérész Gyula     

EREDMÉNYEK:

Elsősök: 1. Sólyom Sára (Tamási), 2. Molnár Zorka Luca (SOTE Gyakorló), 3. Bárdi Veronika (Virányos). Másodikosok: 1. Szalai Szonja (Kiss), 2. Szövérffy Kincső (Zugligeti), 3. Kozsda Anna (Tamási). Harmadikosok: 1. Komlós Laura (Jókai), 2. Babinchak Kata (Tamási), 3. Debreczeni Edina (SOTE Gyakorló). Negyedikesek: 1. Dravecz Vivien (Németvölgyi), 2. Várnai Bertalan (Kiss), 3. Vági Virág (ELTE Gyakorló).