Mocsai-tenyeres az örökkévalóságnak

A száznegyvenharmadik és a száznegyvennegyedik tenyérlenyomat is rövidesen felkerül a Testnevelési Egyetem aulájának falára. Mocsai Lajos kézilabda-mesteredző, valamint Braun Ákos világ- és Európa-bajnok cselgáncsozó is tenyérlenyomatot adott a Pizza Hut Erzsébet körút-Király utca sarkán lévő éttermében december elsején.

A Testnevelési Egyetem gazdasági dékánhelyettesét, Mocsai Lajost a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkára, Sinka László méltatta elismerő szavakkal. Köszöntőjében egyebek mellett azt is elmondta: Mocsai több mint negyven éve barátkozott meg szeretett sportágával, a kézilabdázással Szegeden, ahonnan elindult a világhírnév felé. Előbb korosztályos, majd felnőttválogatott volt, miközben elvégezte a TF tanári szakát.

Mocsai igen hamar az edzői pályára lépett, amelyen páratlan sikereket könyvelhetett el. Mindössze huszonnyolc évesen, 1982-ben a BEK-győzelemig vezette a Vasas női csapatát, majd négy esztendővel később, a svájci világbajnokságon döntőbe vezényelte a fél évvel korábban Kovács Lászlótól átvett magyar férfi kézilabda-válogatottat. Szöulban, az olimpián (1988) a negyedik helyen végzett csapata. 1989-től kilenc sikeres évet töltött el a világ egyik legerősebb bajnoki pontvadászatában, a német Bundesligában, ahol előbb a Lemgo, később a Nettelstedt gárdáját irányította, hazai és nemzetközi sikerekkel fűszerezve.

1998-tól hat évig állt a magyar női kézilabda-válogatott élén, miközben olimpiai és világbajnoki ezüstérem, Eb-győzelem került az eredménylistájára. Tanítványai közül hármat is - Radulovics Bojanát, Kulcsár Anitát, Görbicz Anitát - a világ legjobbjává választottak. Fia, Tamás viszi tovább a hagyományokat; ő tagja volt az athéni olimpián negyedik helyezett magyar válogatottnak.

J. K.