Rajzpályázati sikerek

Jól indult a tanév a Budai Rajziskola tanulói számára. Szeptember óta sorra érkeznek a nyertes pályázatokról szóló értesítések a kerületi művészeti iskolába.

Az V. Miskolci Montmartre - Művészdiákok Utcafesztiváljára meghirdetett falfestéspályázaton a zsűri Szabó Péter végzős grafi kus növendék tervét ítélte a legjobbnak. A város egyik kiemelt pontján lévő, 350 négyzetméteres tűzfal felélénkítésére szánt terv készítése volt a feladat. A nyertes munka legfőbb erényeként a sikeres témaválasztást és kompozíciót emelte ki a zsűri. A helyi művészeti középiskolások által megfestett hatalmas fal mára új, érdekes színfoltja lett Miskolcnak.

Az 1956-os megemlékezések sorában szereplő "Szabadság- szalag" grafi kai tervére is pályázatot írtak ki. Az ünnepi hétvégén háromszáz egyedi képzőművészeti alkotásból álló, kétezer méter hosszú nemzetiszínű szalaggal tisztelegtek a kiírók és a képzőművészjelöltek a forradalom és szabadságharc emléke előtt. A Budai Rajziskola növendékei, Vállaji Gábor és Passa Tamás a rangos verseny különdíját, értékes digitális kamerákat nyertek.

A rajzfilmjeiről világszerte jól ismert televízió-csatorna már negyedik alkalommal hirdette meg az Animáció Generáció című országos animációs rajzpályázatát. A 6-16 éves gyerekek képes forgatókönyvet készítettek. A történet eredetisége, humora, a karakterek és a rajzi előadásmód mind fontos szempont volt a pályázat elbírálásánál.

A szakértő zsűri a tévécsatorna londoni központjában bírálta el a pályázati anyagot, anélkül, hogy a készítőket vagy a beküldő iskolákat ismerte volna. Óriási meglepetésként újra a kerületi rajziskola növendékei szerepeltek a legeredményesebben. A tavalyi I-III. helyezés és a különdíj után idén Czédulás Hanga (6-12 éves korcsoport) I. díjat, Mészáros Orsolya (13-16 éves korcsoport) pedig II. díjat nyert! Az első helyezettek munkáiból a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animációs tervező hallgatói kétperces filmet készítettek.

A nyertesek (az Oscar-díj mintájára) az egyik ismert rajzfi lmfi gura aranyszínű szobrát és ajándékcsomagot vehettek át Helen Lucytól, a tévécsatorna igazgatójától. A pályázókkal együtt a beküldő iskolákat is értékes jutalomban részesítették. A díjaknak köszönhetően számítógéppel, nyomtatóval, szkennerrel, televízióval, DVD-lejátszóval és rajzeszközvásárlási utalvánnyal gazdagodik a Budai Rajziskola.

Lázár Zsuzsa