Színészi (h)arcok

A Bajor Gizi Színészmúzeum új időszaki kiállításán hat színházi személyiség '56-os szerepvállalását ismerhetjük meg.

Bessenyei Ferenc, Darvas Iván, Földes Gábor, Gáli József, Mensáros László és Sinkovits Imre élete elevenedik meg az ötvenes évek elejétől a forradalom leveréséig és a megtorlásokig az ötvenéves évforduló tiszteletére rendezett tárlaton. Nem csupán képeket és dokumentumokat sorakoztat fel a múzeum, hanem egy virtuális kiállítást is szervezett. Korabeli felvételeken láthatjuk például Bessenyei Ferencet, amint 1956 októberében a Szózatot szavalja a Bemszobornál, vagy Mensáros Lászlót Hamlet szerepében.

A kiállításon szereplő hat színész közül egyedül Darvas Iván van még köztünk, ő két évet töltött börtönben a forradalomban való szerepvállalásáért. Földes Gábor rendező-színészt halálra ítélték és ki is végezték, mivel hitet tett Nagy Imre politikája mellett, és aktívan részt vett a győri Petőfi Kör megszervezésében. Gáli József József Attiladíjas költő, műfordító nevéhez a forradalom alatt megjelenő Igazság című lap szerkesztése kapcsolódott, amiért halálra ítélték, de nemzetközi közbenjárás miatt büntetését tizenöt évi börtönre mérsékelték. Bessenyei, Mensáros és Sinkovits forradalmi szerepvállalása és a szabadságharc arculatára is kiható tevékenysége ugyancsak megkérdőjelezhetetlen.

Az interaktív kiállítás célja, hogy mindenki az érdeklődése és szimpátiája alapján, a különböző történetek megismerésével alakíthassa ki saját véleményét.

B. A.     

A Színészi (h)arcok - színészek, színházak szerepe az 1956-os forradalomban című kiállítás 2007. február 25-ig látogatható a Bajor Gizi Színészmúzeumban. Cím: XII., Stromfeld Aurél út 16.