Bank nevében csaltak ki pénzt

A kerületi rendőrkapitányság múlt év végén leleplezett két elkövetőt, akik az OTP nevében csaltak ki jelentős összegeket idős emberektől. A nyomozás eddigi szakasza során már több mint száz bűncselekményt sikerült feltárni.

A bűnözők módszere rendkívül rafinált volt: magukat a pénzintézet alkalmazottainak kiadva telefonon jelentkeztek a nyugdíjasoknál, akikkel közölték, hogy "számlavezetési probléma merült fel", illetve "a bank csődbe megy", ezért érdemes azonnal kivenni a megtakarításukat. A felhívott személyeket megfigyelték, valóban kiveszik-e pénzüket, és hazaviszik-e azt.

Ha ez megtörtént, hamarosan megjelent otthonukban az egyik elkövető motoros futárnak öltözve, és kérte, mutassák be neki a hazavitt pénzt, mert "lehetnek köztük hamis bankjegyek". Az "ellenőrzés" természetesen csak azt a célt szolgálta, hogy zsebre tegyék az összeg java részét. Előfordult olyan eset is, amikor a "motoros futár" fel sem ment a kiszemelt nyugdíjas lakásába, hanem csak az utcáról kérte, hogy egy borítékban hajítsák ki neki a pénzt. Nehezen hihető, de igaz: a bankjegyekkel teli borítékot végül tényleg kidobták az ablakon.

Az elkövetők személyét a Böszörményi úti OTP-fiók alkalmazottainak segítségével sikerült felderíteni, akik a környéken lézengő, gyanús alakokra lettek figyelmesek. Az alkalmazottak jelzésére a helyszínre érkező kerületi nyomozók rövidesen rátaláltak két férfira, akikról kiderült: jó pár átvert nyugdíjast ők hívtak fel nyilvános telefonfülkékből.

A két jelenleg előzetes letartóztatásban lévő csaló ügyeit a XVII. kerületi kapitányság vette át, ahol a szakértőknek már több mint száz (!), a nevükhöz köthető bűncselekményt sikerült feltárniuk. Rajtuk kívül másik két, hasonló módszerrel dolgozó elkövetőt is elfogtak a fővárosban, ennek ellenére még mindig előfordulnak ilyen esetek. Nem árt tehát az óvatosság!

K. D.