A bélelt kémény életet menthet

Budapest kéményseprő-ipari közszolgáltatója, a FŐKÉTÜSZ Kft. évente egyszer minden fővárosi lakást felkeres, hogy elvégezze a kémények és a tüzelőberendezések kötelező ellenőrzését. A kéményseprő-ipari szolgáltató I–XII. kerületi kirendeltségvezetője, Tősér László lapunknak elmondta: 2001 óta minden lakónak tanúsítványt adnak a kémények és tüzelőberendezések állapotáról, melyben megfogalmazzák, milyen javításokat kell elvégeztetni. Sajnos a kéményseprők a korábbi években azt tapasztalták, hogy a tanúsítványban foglalt iránymutatásaikat a tulajdonosok jelentős része nem vette komolyan, ezért számukra tavaly óta már a "Figyelmeztetés" című nyomtatványon jelzik az elengedhetetlenül szükséges javítási, korszerűsítési munkákat, amelyeket mindenképpen végre kell hajtani az életveszélyes állapot elkerülése érdekében.

Abban az esetben, ha a figyelmeztetést követő éves ellenőrzés során újból találkoznak a kéményseprők a kijavítatlan hibákkal, kérvényezhetik a Fővárosi Gázműveknél, hogy az életveszély elhárításáig ideiglenesen szüneteltessék a gázszolgáltatást. Tősér László megjegyezte: a figyelmeztetést követően érdemes minél előbb helyreállítani a kéményt, az annak rendellenes működéséből eredő károkért ugyanis társaságuk már semminemű felelősséget nem tud vállalni.

A bélelt kémény...
Sokan nem veszik őket komolyan
 

Javítási javaslataiban, illetve figyelmeztetéseiben a FŐKÉ-TÜSZ legtöbbször a kémények bélelését írja elő. Hogy erre miért van szükség, ha a kémény korábban bélelés nélkül is kifogástalanul funkcionált, Tősér László elmondta: 2002 óta nálunk is érvényben van az az európai uniós szabvány, miszerint belső szigeteléssel biztosítani kell a kémények állagvédelmét. Ez az előírás különösen időszerűvé vált azáltal, hogy egyre több lakásban cserélik a régi berendezéseket korszerűbbekre: míg a régebbi készülékek kevésbé hatékonyan használták fel az energiát, azaz magas hőfokon távozott belőlük az égéstermék, a modernebbek az energiatakarékosság jegyében már alacsonyabb hőmérsékleten engedik ki a füstgázt. A hatékonyabb energiafelhasználás azonban azzal jár, hogy az égéstermékből gyorsabban kicsapódik a víz. Az égés során keletkező kéntartalmú gázok a vízzel elegyedve savas kémhatásúvá alakulnak át, ami különösen károsítja a kémény belső vakolatát, és kivirágzásokat, elszíneződést okoz a falazatokon keresztül is. A kicsapódó víz a téli fagyok idején a kémény tetején is komoly veszélyhelyzetet okozhat, hiszen a jég szétrepesztheti a falazatot, és téglahullást idézhet elő. A tégla kárt tehet a tetőben, az utcára eshet, de a kéménynyílást is eldugaszolhatja, aminek égéstermék-visszaáramlás és szén-monoxid-mérgezés lehet az eredménye. Noha a kéményfelújítás nem olcsó mulatság, ennek elodázásával nem érdemes spórolni, hiszen az előbbi példák is mutatják: emberéleteket menthet.

A bélelt kémény...
Jó, ha bélelt

Bár a kéménybélelést senki sem végzi el fillérekért, a kivitelezők árai között nagy eltérések mutatkozhatnak, érdemes tehát több árajánlatot is kérni. Természetesen nem szabad kizárólag az ár alapján dönteni, hiszen a megfelelő munkavégzés és a minőségi anyagok használata rendkívül fontos. A jelenleg használt leggyakoribb bélésanyagok közül a legtartósabb, ugyanakkor a legdrágább a merev koracél, illetve a FuranFlex elnevezésű, üvegszállal erősített műgyanta bélés (ez utóbbi korrózióállóságára huszonöt év garanciát vállal a gyártó). A korrózióállóság szempontjából gyengébbek, ugyanakkor jóval olcsóbbak az alumínium béléscsövek. Fontos tudni, hogy elhúzott (ferde) kéménybe a hatályos szabvány szerint már csak vastag falú alumínium béléscsövet lehet behúzni, a vékony falú, hajlékony alumínium nem alkalmazható, mivel ez a behúzáskor könnyen szakad, sérül, illetve a használat során gyorsan korrodálódik. Tősér Lászlótól megtudtuk: a vállalkozók által elvégzett kéményfelújítási munkát a FŐ-KÉTÜSZ-nek kell ellenőriznie, illetve átvennie – érdemes tehát megvárni a hivatalos átvételt a kivitelezési költség teljes kiegyenlítésével. A kéményseprők a munka ellenőrzését fix áron végzik el: az ipari kamerával készített vizsgálat, a szakvélemény készítése, valamint a kiszállás költsége együttesen bruttó 18 682 forintba kerül kéményjáratonként.

A kirendeltségvezető elmondta: mielőtt a lakástulajdonosok megbíznának egy vállalkozót a kéményjavítási feladatokkal, felkérhetik a FŐKÉTÜSZ-t részletes szakvélemény elkészítésére, amelyben pontos képet adnak az elvégzendő feladatokról. (A szakvéleményezés költsége egy járat esetében, kiszállási díjjal együtt bruttó 3710 forint.) A kéményseprők felelősséget vállalnak arra, hogy amennyiben a szakvéleményben foglaltak szerint járnak el a kivitelezők a felújítás során, az elvégzett munkák megfelelnek majd az átvételi eljárás során támasztott szakmai követelményeknek.

-d-