Egy év van a parkolási bírság behajtására

Az eddigi öt helyett egy éven belül van lehetősége a parkolási társaságoknak a kiszabott bírság behajtására, illetve a bírósági eljárás megindítására, a fizetési felszólítást pedig hatvan napon belül kell postára adniuk.

Bár a törvénymódosítás már tavaly decemberben megtörtént, a főváros parkolási rendeletét csak most igazították az új szabályozáshoz. A rendeletmódosítás értelmében a fővárosban működő parkolási cégek a fizetés nélküli parkolás után már tíz nappal megindíthatják a peres eljárás előkészítését, amibe beletartozik az autós adatainak kikérése is. Mostanáig ezt csak lényegesen hosszabb idő elteltével tehették meg, ami miatt kicsúsztak volna a fizetési felszólítás elküldésére rendelkezésükre álló, jogvesztőnek számító hatvan napból.

Az új szabályozás az autósokat is védi, hiszen véget vet annak a szinte reménytelen helyzetnek, hogy évekkel a díjfizetés nélküli parkolást követően kelljen igazukat bebizonyítani. Perdöntő bizonyíték hiányában ugyanis a bíróságok szinte kivétel nélkül a parkolási társaságok javára döntenek, annak ellenére, hogy a legutóbbi ombudsman-állásfoglalás aggályosnak ítélte a "mikuláscsomag" használatát. Az ombudsman szerint a szélvédőre elhelyezett csomagot bárki leveheti az autóról, vagy akár a szél is elfújhatja, így nincs biztosítva a büntetőcédula célba juttatása.

Egy év van...
"Mikulás-csomag" az ablakban

Bár az új rendelkezések szerint ha a fizetési felszólítást hatvan napon belül nem adják postára, a követelés semmissé válik, jó tudni, hogy bírósági per esetén a parkolási társaságnak elegendő a postára adás tényét igazolni, tehát nem kell bizonyítania a kézbesítés megtörténtét. Szintén lényeges tudnivaló, hogy az eddigiektől eltérően a díj és a pótdíj után nem lehet késedelmi kamatot kérni.