Egynapos sebészet

Az állami egészségügyben az idült, sebészeti beavatkozást igénylő betegségek kezelése több hónapos várakozás után lehetséges. A nyugati országokban sem ritka a sokszor akár egy-két éves várakozási idő. A betegek egyre jelentősebb része azonban nem szeretné kivárni a hosszú sort, és meg is tudja fizetni a már létező gyorsabb, magánkórházi kezelést.


Sok esetben szerencsére gyorsan
szabadulunk a műtőből
Ugyanakkor ma még sokan félnek az ilyen típusú ellátástól. Egy privát intézménynek érdeke a beteg megszerzése és megtartása, tehát elégedettsége is - hangsúlyozza dr. Willner-Haring Péter, a Telki Kórház sebész főorvosa.

Az elmúlt másfél évben lehetőség volt az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) által támogatott sebészeti műtétek elvégzésére, ezért az egynapos sebészeti eljárás nem újdonság a Telki Kórházban sem. Olyan műtéti eljárások tartoznak ebbe a körbe, amelyek során a beteg egy éjszakánál többet nem tölt a kórházban. Reggeli érkezését követően még aznap megműtik, az éjszakát a hotelekben megszokott színvonalú szobában tölti egyedül vagy a hozzátartozójával, másnap este pedig már otthon lábadozhat.

Az egészségpénztári támogatás 2007. március 31-től minden magyarországi intézményben megszűnik, új szerződést eddig nem írt ki az OEP. Ezeknek a beavatkozásoknak a jelenlegi költsége 24 ezer forint, amit az emelt szintű ellátásért kell fizetni. A Telki Kórház vezetői egy kötött áras, egynapos sebészeti csomagot hoztak létre arra az esetre, ha a szerződést nem hosszabbítják meg. Ebben az esetben a műtétek költsége nagyjából 100 ezer forint lesz. A bonyolultabb műtétetekre is kialakítottak egy előnyös csomagot: kétnapos kórházi tartózkodással, 200 ezer forintért - ez a teljes ár fele, harmada - elvégzik a sebészi műtéteket. Talán nem szükséges hosszasan részletezni, az itt kapott szolgáltatás minősége és ára arányban van egymással.

Egynapos sebészeti eljárással végezhetők az epe-, a struma-, a sérv-, a visszér-, az aranyér- és egyéb végbéltáji problémákat gyógyító műtétek, valamint az emlő jó- és rosszindulatú daganataival kapcsolatos műtétek bizonyos fajtái is. A visszérműtétre általában azoknak a nőknek van szükségük, akik már szültek. Az aranyér népbetegségnek számít hazánkban, a lakosság negyven százalékát érinti, igaz, műtétre - szerencsére - csak ritkán van szükség, általában ambuláns módon kezelhető a probléma. A modern, úgynevezett laparoszkópos műtéti eljárások számos előnyös tulajdonságuk mellett - nincs nagy hasi vágás, nem kell egy hétig a kórházban feküdni, a teljes felépülés 6 hét helyett egy-két hétig tart - szintén részei az egynapos sebészeti beavatkozásoknak. Az ilyen típusú sérvműtét során egy implantátumot, hálót ültetnek be a hasfalba, amely nagy biztonságú, lényegében hátránymentes műtéti eljárás, a teljes terhelhetőség visszanyerése akár egy-két nap is lehet, szemben a hagyományos műtéti eljárás 6 hetes gyógyulási idejével. A sérv kiújulásának valószínűsége mindössze egy százalék, a hagyományos műtét esetében ez akár húsz-negyven százalék is lehet - tudtuk meg dr. Willner-Haring Pétertől.

Barabás Juli és Járay Mari