Egyszerű, mint a kavics

Szépfalvi Ágnes és Nemes Csaba közös kiállítása látható a Volksbank Istenhegyi úti bankfiókjának galériájában.

Skonda Mária, a Magyarországi Volksbank Zrt. igazgatósági tagja, elnökhelyettese a megnyitón elmondta, hogy cége elsősorban a magyar kortárs képzőművészetet támogatja. Olyan alkotók bemutatkozását segíti a bank, akik művészi hitvallásukkal, életútjukkal erősítik a Magyarország és Európa közötti kapcsolatokat. Az elmúlt négy évben, amióta mecénási szerepet töltenek be, közel kétszáz kiállítást rendeztek.

Egyszerű, mint a kavics
Somogyi Hajnalka művészettörténész segítette a megjelenteket a két művész alkotásainak értelmezésében. Megjegyezte, hogy egész kommunikációjuk jelképrendszerből áll. Az életútjukról vallanak képekben, amelyek csak felületes szemlélődés alapján emlékképek, igazából lehetnének napjaink történéseinek rögzítései is.

Szépfalvi Ágnes és Nemes Csaba ezt írta a megnyitóra készült meghívóban: "Nem teszünk mást, csak történetet mesélünk. Nincs szükségünk gigantikus költségvetésre, ráadásul a kézzel készült rajzok közvetlenül hatnak a nézőkre. A létrejött sorozatok mégsem hasonlíthatók a képregényekhez, itt minden rajz egy kicsit egyedi, a történethez hasonlóan a rajzok is formálódnak. A történetek tömörek, nincs mód a csevegésre. A sztorikon közösen dolgozunk, megosztunk ugyan bizonyos munkafeladatokat, de a létrejött mű minden részletében ott van mindkettőnk keze nyoma."

Ritka, hogy egy húsz éven keresztül együtt lévő pár mindkét tagja kiemelkedő tehetségű festőművész, de életük mégsem a rivalizálásról, hanem a közös alkotásról szól. Különböznek, legalábbis saját képeik más életfelfogást tükröznek, de a közös munkák felfokozzák a bennük rejlő dinamizmust, őszinteséget, életbölcsességet. A kiállítás címéül választott gondolat, miszerint légy egyszerű, mint a kavics, segíthet megérteni a képek üzenetét. Csiszolódjunk tehát simára? Vagy mégsem? Erre ki-ki önmagának adjon feleletet, miután megnézte a művészpáros alkotásait.

Moldován Ibolya

A kiállítás augusztus 19-ig látható az Istenhegyi út 40/a-ban.