Egyszerűbb lesz a biztosítóváltás

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló rendelet július elsejével életbe lépő módosításának köszönhetően biztosítóváltás esetén az eddigieknél egyszerűbbé válik a meglévő kedvezmények érvényesítése.

A korábbi gyakorlattól eltérően a jövőben nem az ügyfeleknek, hanem a biztosítóknak kell beszerezniük a bónuszigazolást, illetve a szükséges kártörténeti adatokat, ha valaki hozzájuk viszi át kötelező felelősségbiztosítását. Ráadásul ameddig a biztosító nem szerzi be az adatokat, köteles az alapdíjas A00 bónuszbesorolást felajánlani az eddig ilyen esetekben alkalmazott málusz 4-es kategória helyett.

Fontos tudnivaló ugyanakkor, hogy az új szabályok kizárólag a biztosítóváltás időszakára vonatkoznak, az év közben vásárolt autók esetében az ügyfélnek a jövőben is magának kell beszereznie a papírokat. Újdonság még, hogy a biztosító a káresemény bejelentését követő három hónapon belül köteles kártérítési javaslatot tenni, míg a kötelező biztosítás szüneteltetését ezentúl motorkerékpárokra is kérheti a biztosítás alanya.

Az EU-szabályozásnak megfelelően bővül a Kártalanítási Számla terhére kifizetendő biztosítási események köre. E szerint amennyiben egy ismeretlen jármű okoz halálesetet vagy súlyos személyi sérülést, a Magyar Biztosítók Szövetsége által működtetett alap nemcsak a személyi sérüléssel kapcsolatos, hanem a dologi károkat, például a vétlen járműben keletkezett károkat is megtéríti.

(M)