Ellenőrzött élelmiszercímkék

Az Európai Parlament és a Tanács rendelete értelmében a július elseje után gyártott élelmiszerek csomagolásán kizárólag ellenőrzött információk közölhetők. A termék egészségre gyakorolt pozitív hatását hirdető feliratok – mint például: „erősíti a szívműködést”, „csökkenti a vérnyomást”, „gyorsítja az  anyagcserét” – csak abban az esetbe kerülhetnek a csomagolásra, ha azok valóságtartalmát a gyártó klinikai vizsgálatokkal alátámasztotta.

Az új szabályozásnak köszönhetően a fogyasztók az eddiginél pontosabb tájékoztatást kaphatnak a vásárolt termék összetételéről és élettani hatásairól, míg a várakozások szerint megszűnhet a megtévesztő feliratok használata az élelmiszerek csomagolásán. Tudatosítani kell a vásárlókban az egészséges életmód és a kiegyensúlyozott étrend fontosságát, illetve azt, hogy a termék fogyasztása önmagában nem szavatolja ezek teljesülését. Tájékoztatást kell adni arról is, hogy a kedvező hatás eléréséhez mekkora mennyiség fogyasztható az adott élelmiszerből.

Ellenőrzött élelmiszercímkék

Hogy a felhasznált adalékanyagok milyen hatással vannak a szervezetre, azt a www.tudatosvasarlo. hu internetes oldalon található E-szám adatbázisból bárki megtudhatja. Az E-szem Fogyasztóvédelmi Alapítvány és a Tudatos Vásárlók Egyesülete által létrehozott tematikus adatbázis a Magyarországon engedélyezett 315 élelmiszer-alapanyag tulajdonságairól, felhasználhatóságáról, az „E”-k funkciójáról, illetve fogyasztásuk egészségügyi kockázatairól tartalmaz információkat. Nem szerepelnek a felsorolásban az aromák és vitaminok, mivel ezek megváltoztatják az élelmiszer tápértékét vagy ízét, így nem tartoznak a technológiai okokból felhasznált adalékanyagok közé.


mm