Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Épített elemek a kertben - Tervezés

Lassan közeledik a kerti munkák megkezdésének ideje. Azonban amíg az időjárás megakadályozza a szabadtéri tevékenységeket, addig is kertészkedhetünk, még ha csak az íróasztalnál ülve, újságok, könyvek és vázlatok fölé hajolva is. Természetesen lehetetlen minden szempontot felsorolni, ami a kert használatát befolyásolja, de néhány példa talán segít a jó választásban és a tervezésre fordított idő hatékony eltöltésében.


Békés kertrészlet
Hogy elérkezett a tervezés ideje, mi sem bizonyítja jobban, mint a postaládát megtöltő színes kertészeti katalógusok. Most még mindenkinek van ideje átnézni az oldalakat, elmorfondírozni a lehetőségeken, és választani az egyre bővülő kínálatból.

Növények rendelése

A tél végi szürkeségben eltúlzott színeikkel vonják magukra a figyelmet a növénykatalógusok. Üzletpolitikájuk egyszerű: a képek segítségével próbálnak megrendelőket szerezni, akiknek a kiválasztott szépségeket az elültetés szerinti legoptimálisabb időben szállítják ki. A kertbarát is jól jár, mert a megfelelő időben kapja az áhított növényeket, és a kertészet is, mert jól tudja tervezni feladatait.

Érdemes azonban a képeken kívül a rövid ismertetőket is elolvasni, mert ha nem vagyunk tekintettel a növény igényeire, akkor még csak hasonlóan dús virágzásra vagy termésre sem számíthatunk, mint a látványos ábrákon. A választás sikerét tovább növeli, ha a növényeknek más - esetleg elfogulatlan szemléletű - szakirodalomban is utánanézünk. Ehhez persze szükség lenne a növények teljes - lehetőleg tudományos - nevére, amit néhány katalógusban hiába keresünk. A fantázianevek alapján sajnos nehéz behatárolni, hol is keressük a képen látható virágot.


Érdemes megismerni a növényeket,
amelyeket a kertben akarunk látni
Újdonságok áradata

A kertészetek - a más profilú áruházakhoz hasonlóan - különlegességekkel, újdonságokkal szeretnének a vevők kegyeibe férkőzni. Ezeket azonban óvatosan ítéljük meg! A hagyományos fajták, amelyek évtizedek óta díszlenek, vagy bő termést hoznak a kertben - és a szomszédoknál is -, biztos alternatívát kínálnak. A szebb, ellenállóbb, jobb vagy bővebb termést ígérő új fajtákat azonban senki sem próbálta még. Lehetséges, hogy beváltják a hozzájuk fűzött reményeket, de az is lehet, hogy még az alapváltozatnál is szerényebb eredményt mutatnak, mert jó tulajdonságaik mellett másokkal is gazdagodtak a nemesítés folyamán: érzékenyek lettek a hidegre, melegre, szárazságra, pangó vízre vagy a kártevőkre. Az újdonságokból akkor vásárolhatunk nyugodt szívvel, ha a beharangozott megjelenést követő évben sem csak a megmaradt töveken szeretne túladni a kereskedő. Ilyenkor már lehet reményünk a sikerre.

Épített elemek

A kert tervezésénél az épített elemek elhelyezésén is gondolkodni kell. Ilyenkor - elfogulatlanul - megítélhetjük a kert előnyeit, hátrányait és javítandó hibáit. A megelőző évek tapasztalatai is segítenek. Hiába gyönyörű a homokozó, ha árnyékba került, és nem szárad ki a homok benne, vagy impozáns a kerti grill, ha leperzseli a fölötte álló díszfa lombját. Ezeknek az általában csak a használat során kiderülő sajátságoknak a javítását is ilyenkor lehet megtervezni.

Az épített elemek, mivel általában drágák, hosszabb távon meghatározzák a kert képét, használati értékét, és nehezen "átültethetőek", ezért még körültekintőbben kell tervezni ezeket. Nem elég tetszetős megoldást választani - a kulturált használat feltételeit is biztosítani kell. Nincs árulkodóbb jele a gyors és ötletszerű megvalósításnak, mint a mélyen talajba süppedő lábú kerti pad, vagy a cuppogó sárban hintázó tipegőkő. A szerszámos házikó oldaldeszkái is gyorsan elszíneződnek, ha alulról folyamatos nedvesség éri őket. A kerti tó partján pedig hívatlanul kibukkan a napsütésben felforrósodó fekete fólia, amely nyáron - az élővilág megtizedelődésével járó - hévízi körülményeket teremt a tavacskában.

Ezek a hibák elkerülhetők, ha kellő időt szánunk a tervezésre. Gondoljuk végig, ismerőseink kertjeiben mely megoldások váltak be, és miért. Mi az, amire a katalógusok, reklámújságok rendszerint nem hívják fel a figyelmet, mégis elengedhetetlenül szükségesek (például a megfelelo alapozás). Szintén fontos előre átgondolni, hogy az új létesítmény hogyan illeszkedik a kert meglévő elemeihez. Nemcsak esztétikai szempontból, hanem funkcionálisan is. Várható- e, hogy az automata öntözőrendszer lehűti a békésen sütögető társaságot, vagy a virágágy és a csöpögő csap vonzásában döngicsélő rovarok pont a kerti hintaágy fölötti légifolyosót használják.

Az épített és növényi elemek kialakításának gondos és előrelátó tervezése után a kert jól használható élettéré válhat.

Barta István