Felsőfokú kényelem

Átalakulásának újabb fontos állomásához érkezett a Királyhágó utcai egykori Budai Honvéd Kórház. Az intézmény, amely 2005 szeptembere óta a Budai Egészségközpont Szakkórházaként működik, május 21-én beindította poszttraumás és mozgásszervi rehabilitációs osztályát. Az új osztály a szakmai követelményeknek és a speciális igényeknek minden szempontból megfelelő szolgáltatásait privát formában nyújtja a pácienseknek. A részletekről Dr. Ardai György osztályvezető főorvost kérdeztük.

Mennyi ággyal várják a betegeket, és milyen páciensek ellátását végzik?
– Osztályunk kezdetben tíz ággyal áll a páciensek rendelkezésére. Szakmai szempontból az osztály alkalmas korai és késői baleset utáni rehabilitációra, valamint operáción átesett, illetve operáció nélkül kezelt gerincbetegek korai és rendszeres, visszatérő rahabilitációjára. Emellett nagyízületi protézis beültetésén átesett betegek korai rehabilitációját is végezzük.

Csak a kórház egyéb osztályairól vesznek át pácienseket, vagy külső beutalásra is van mód?
– Természetesen más intézmények betegeit is felvesszük, akár a normatív határnapon belül is, de rendelkezésre állunk háziorvosi megkeresés alapján mozgásszervi rehabilitációt igénylő páciensek számára, sőt – előzetes egyeztetés és tájékozódó vizsgálat után – magánkezdeményezésre is.

Milyen a kórtermek felszereltsége?
– Kórtermeink kétágyasak, akadálymentesítettek, csakúgy, mint a mellékhelyiségek. A szobákban elektromosan, a páciens által is állítható ágyakkal, kapaszkodóval, megfelelő kemény matracokkal, szükség esetén antidecubitor matraccal is, WC-vel, igény esetén kihúzható elválasztó paravánnal biztosítjuk a betegek komfortérzetét. A toilettekben WC-magasítók és kapaszkodók segítik a mozgásukban korlátozottakat, a zuhanyozókat csúszásgátlóval és fürdetőszékekkel szereltük fel, megközelítésük kerekesszékkel, guruló mankóval, járókerettel egyaránt lehetséges. Az étkezés naponta háromszori, egyéni tálcás tálalással történik. Szükség esetén, külön szolgáltatásként – megfelelő dietetikai tanács alapján – további igények kielégítésére is van lehetőség. Minden szoba rendelkezik LCD-képernyős kábeltelevízióval és hűtőszekrénnyel, de betegeink kényelmét szolgálja a kórtermekben elhelyezett telefon- és internet-kapcsolat is, amit külön térítés ellenében biztosítunk.

Milyen rehabilitációs eszközök állnak a páciensek rendelkezésére?
– Osztályunkon saját, átmenetileg használható segédeszközök – bot, mankó, járókeret, guruló mankó, kerekesszék – vehetők igénybe. A szakmai munkát térdés vállmozgató készülék, szobakerékpár, szelektív ingeráram-készülék, extenziós eszköz, mozgójárdás, állítható magasságú járókorlát, fizioterápiás eszközök, a gyógytorna szükséges eszközei segítik.

Az új osztály az Országos Gerincgyógyászati Központ részeként működik. Ez milyen szakmai és infrastrukturális segítséget jelent?
– A központ rehabilitációs és traumatológus szakorvosai végzik a rendszeres felügyeletet, akut esetben aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvosaink végzik el a szükséges beavatkozásokat. Természetesen a diagnosztikai hátteret is az anyaintézményünk biztosítja. A kórház laboratóriummal, 3D/4D ultrahanggal, digitális röntgennel, CT-vel és MRI-vel, portábilis röntgenkészülékkel, s ezekhez megfelelő szakemberekkel rendelkezik. Külön kiemelném, hogy a nálunk végzett képalkotó vizsgálatok mindegyikét CD-n rögzítjük, melyet pácienseink rendelkezésére bocsátunk.

Kiegészítő kezelésekre is van lehetőség?
– Gyógytornászaink a szakorvosainkkal együttműködve végzik gyógyító és rehabilitációs munkájukat. Az osztályon naponta rendszeres gyógytorna- és masszázskezelést biztosítunk, amit a fizikális vizsgálatok alapján, egyénre szabottan állítunk össze. A kezelés történhet a kórteremben, az osztályon kialakított ergoterápiás vagy multi funkciós helyiségben, valamint légkondicionált, exkluzív gyógytornatermünkben is. A betanított gyakorlatokról gyógytornászaink személyre szóló kazettát állítanak össze pácienseink részére.

Hogyan történik a beutalás és a betegfelvétel?
– Előzetes telefonos megkeresést és egyeztetést követően. Kórházból történő átvétel során megfelelő zárójelentéssel és szakorvosi instrukciókkal, az alapbetegség kapcsán fellépő szövődmény esetén a beküldő intézmény részéről a visszavételi lehetőség biztosításával. Háziorvosi vagy egyéni megkeresés alkalmával rövid szakmai beutaló vagy kísérő dokumentumok – zárójelentések – megtekintése, szükség esetén a Nagy Jenő utcában lévő Budai Egészségközpontban történő előzetes vizsgálat, konzultáció után.

Milyen finanszírozási formában vehetők igénybe az osztály szolgáltatásai?
– Az ellátást az OEP nem támogatja, így a háromhetes rehabilitációs terminusok költségeit a páciensek maguk fedezik, rendszeresen szedett gyógyszereik nem szerepelnek a szolgáltatásban. Természetesen lehetőség van egészségpénztáron, illetve biztosítón keresztül történő finanszírozásra is.

(s.)