Figyeljünk egymás gyermekeire!

Pokorni Zoltán polgármester és Fülöp Valter kerületi rendőrkapitány is részt vett a Németvölgyi úti Mackós óvoda előtti zebra átfestésében. Az akció része annak a programnak, amelyet Hegyvidék önkormányzata a gyerekek közlekedésének biztonságosabbá tétele érdekében indított.

Riasztó adat, hogy tavaly negyvenhárom tizennégy éven aluli gyermek halt meg közlekedési balesetben az országban. A statisztikák szerint az iskolakezdés idején megduplázódik a gyerekeket érintő közlekedési balesetek száma, ezért a „Figyeljünk egymás gyermekeire!” program részeként az önkormányzat a kerület összes oktatási intézménye előtt felújítja a járdákat, újrafesteti a zebrákat, megjavíttatja a kifutásgátló korlátokat, függetlenül attól, hogy kerületi vagy fővárosi kezelésű útszakaszról van szó.

Az iskolába, óvodába járók biztonsága érdekében piktogramos figyelmeztető táblákat és elektronikus sebességmérőket is kihelyeztek az intézmények közelében, hogy ezzel is óvatosabb vezetésre intsék az autósokat. Szintén a gyerekek biztonságos közlekedését szolgálják azok a láthatósági karszalagok, amelyeket valamennyi kerületi iskolás ajándékba kap az önkormányzattól. Hogy a gyerekek ne kötelezőnek, hanem sokkal inkább divatosnak tartsák, a karszalagok célba juttatásában a Fiatalok a Hegyvidékért mozgalom tagjai segédkeznek, akik jó tanácsokkal is ellátják a szalag viselőjét. Szintén újdonság, hogy az idei tanévtől reggelente az intézmények munkatársai segítik a gyerekeket az úttesten való átkelésben, illetve lassabb haladásra intik az autósokat.

Figyeljünk egymás gyermekeire!

A közlekedésbiztonsági programban a kerületi rendőrség is tevőleges részt vállal. Fülöp Valter kapitányságvezető tájékoztatása szerint a közúti gyermekbalesetek szempontjából éppen az iskolakezdés első két hónapja számít a legveszélyesebbnek. Ezért ebben az időszakban a kapitányság emberei, valamint az önkormányzattal szerződésben álló biztonsági ég és a Fővárosi Közterület-felügyelet munkatársai reggel fél nyolc és fél kilenc, illetve délután három és öt óra között nagyobb számban teljesítenek szolgálatot az óvodák, iskolák környékén.

Mivel a gázolások oka rendszerint a sebesség túllépése vagy nem megfelelő megválasztása, a balesetek megelőzését hatékonyan szolgálja a mobil sebességmérők alkalmazása, amelyeket észlelve a tapasztalatok szerint a sofőrök azonnal lefékeznek. Szerencsére az országos átlagnál sokkal jobb a kerületi helyzet, az utóbbi öt év baleseti statisztikája szerint Hegyvidék a három legbiztonságosabb fővárosi kerület között van. A kapitányságvezető rámutatott: a remények szerint az akció hatására az autósok rövid idő elteltével akkor is megállnak majd a zebra előtt, ha az átkelőhelyhez közeledő gyalogossal találkoznak.

MaM