Folytatódnak az önkormányzat környezetvédő akciói

Kilenc szelektívhulladék-gyűjtő szigetet telepítettek a kerületben 2004 óta, idén viszont előreláthatólag csak egy újabb létesítésére van lehetőség, mivel ebben az évben kizárólag fővárosi helyszíneket jelölhetett ki az önkormányzat. Ennek ellenére Hegyvidék önkormányzata szeretné elérni, hogy a lehető legrövidebb idő alatt legalább harminc helyre vihesse a lakosság a háztartásokban termelődött üveg- és papírhulladékot, illetve a felgyülemlett műanyag palackokat és alumíniumdobozokat.

Péter Mihály, a polgármesteri hivatal környezetvédelmi referense elmondta, egy-egy hulladékgyűjtő sziget körülbelül háromszáz méteres körzetben tudja kiszolgálni a lakosságot, ami legalább harminc helyszínt feltételez. Ebben az esetben a legkisebb környezeti terhelést jelentő ürítési ütemnek megfelelően telnének meg a tárolók, és a hulladék egy része nem a tartályok mellé kerülne. (Ezzel kapcsolatban a szakember felhívta a figyelmet, hogy a Böszörményi úton hulladékgyűjtő udvar üzemel.) Ráadásul ilyen kis távolságra gyalog is el lehet jutni, így az ugyancsak további környezeti terhelést jelentő autóforgalom sem nőne a szigetek környékén.

A panaszok egy része éppen a megnövekvő autóforgalom és a tartályok zajos ürítése miatt érkezik az önkormányzathoz. A lakók nyugalmát szem előtt tartva az utóbbi két évben három szigetet helyeztetett át az önkormányzat a gyűjtőhelyek üzemeltetését végző FKf Zrt.-vel együttműködve, a jövőben pedig az eddiginél is körültekintőbben járnak el a telepítés során.

A családi házas övezetben termelődő szemét csökkentése érdekében tavasszal komposztálási programot indított az önkormányzat. A kedvezményes áron megvásárolható komposztálóládák használatával 20-30 százalékkal kevesebb kommunális hulladék kerül a kukákba. Mint Péter Mihály elmondta, a lakosság jól fogadta a kezdeményezést, így remény van arra, hogy belátható időn belül a komposztálás igazi alternatívája lesz egyebek között a környezetszennyező avarégetésnek.

Egyre népszerűbb az elektronikai hulladék gyűjtése, amelynek keretében évente két helyszínen két alkalommal várják a megunt vagy elromlott televíziókat, monitorokat, rádiókat és egyéb háztartási kisgépeket, illetve az autóakkumulátorokat. A program népszerűségét jelzi, hogy idén tavasszal a két tonna elektronikai hulladék mellett majd’ négy tonna akkumulátor gyűlt össze. Ilyenkor a papírhulladékot is fogadják, míg ötszáz kiló papír felett – előzetes egyeztetést követően – gyűjtőautó megy házhoz egész évben. A közeljövőben tervezik a veszélyes hulladék begyűjtését, így lehetőség lesz a hígítók, festékek szakszerű elszállítására és ártalmatlanítására is.

MM

A kerületi lakosok továbbra is kedvezményes áron, 5000 forintért vásárolhatják meg a HÁGO Kft.-nél a zárt, 390 literes komposztálóládákat. Érdeklődni a 356-0325-ös telefonszámon lehet.