Gyermekgyógyászati ellátás a Telkiben

A Telki Kórház gyermekgyógyászata 18 éves korig, az újszülöttektől egészen a nagykamaszok vizsgálatáig, szükség szerint terápiájáig sokrétű ellátást nyújt. Ambuláns vizsgálatokkal a hét minden munkanapján várják a gyerekeket. Hétvégén és ünnepnapokon is mindig van elérhető gyermekgyógyászati ügyeletes, így a hét minden napján, 24 órában lehetőség van akár az ambuláns, akár a bent fekvő betegek kivizsgálására és gyógyítására. Ezenkívül a gyermeksebészet, ortopédia, fül-orr-gégészet, bőrgyógyászat és gyermekszemészet területén is rendelkeznek megfelelő szakorvossal. Így a folyamatosan elérhető ultrahang-, röntgenés laborvizsgálatokkal együtt teljes képet tudnak alkotni a gyermekek problémáiról.

Betegségek idején a Telki Kórházba kerülő kisgyerekek és szüleik mindvégig együtt lehetnek. Sajnos máshol még nem mindennapos, hogy az amúgy is kiszolgáltatott helyzetben lévő család együtt maradhat egy kényelmes szobában. Itt tudják, hogy ez milyen fontos a gyerekek gyógyulása szempontjából.

Az újszülöttek ellátása a szülőszobában kezdődik. Az otthonos és kellemes környezetben az orvos és az ápolók a háttérből figyelik és segítik a születés folyamatát – mondja dr. Ricz Zsuzsanna vezető gyermekgyógyász. Jelenlétükkel nagy biztonságot nyújtanak a szülés során, ami egyébként egy természetes és általában problémamentesen lezajló folyamat. A kórház törekszik arra, hogy a hozzátartozókkal együtt harmonikus, kellemes közegben várják a kis jövevényt. Komplikációk, sürgősségi császármetszés, elhúzódó szülés esetén azonnal komplex ellátást tudnak nyújtani, az első néhány óra nehézségeinek áthidalásával egészen súlyos esetben a baba újraélesztéséig.

Gyermekgyógyászat a Telkiben
A gyermekgyógyászok nagy türelemmel tanítgatják a szülőket

Szülés után az első vizsgálattal meggyőződnek arról, hogy minden rendben van, egészséges a kisbaba, majd amint lehet, átadják őt a mamájának. A család egységébe, intimitásába ugyanis nem szeretnének beavatkozni, ezért szinte nem is "kórházszerűen" működnek – hangsúlyozza a Telki Kórház gyermekgyógyásza. Részletes gyermekgyógyászati vizsgálattal mindennap felügyelik, hogy rendben történik-e az újszülött úgynevezett adaptációja, alkalmazkodása a magzati létből a későbbi életbe. Számos nehézség adódhat ugyanis, sárgasággal, szoptatással, köldökkel kapcsolatos probléma, fokozott súlyesés okozhat átmeneti gondot. Ezeket a Telki Kórház gyermekgyógyászai igyekeznek a lehető leghamarabb észlelni, és minél hatékonyabban beavatkozni. Vannak olyan esetek, amikor a veleszületett fertőzés nagyobb esélyével érkeznek a babák, ilyenkor mindenképpen szoros kivizsgálással, illetve ha szükséges, antibiotikum-kezeléssel próbálják az esetleges fertőzést kivédeni, vagy annak szövődményét csökkenteni.

A gyermekgyógyászok nagyon fontos feladatuknak érzik Telkiben – mondja Ricz Zsuzsanna –, hogy az anyukákat, elsősorban a gyakorlattal még nem rendelkező, először szülőket igyekezzenek kedvesen és nagy türelemmel megtanítani a helyes szoptatás és a baba körüli teendők (köldökkezelés, öltöztetés, fürdetés, pelenkázás) elsajátítására. Szakképzett csecsemőés gyermekápolók segítségével ezek nagyon hatékonyan zajlanak, mert van idő és megfelelő türelem a sokszor még szorongó, tapasztalatlan anyukák pszichés és fizikai állapotának figyelembevételére, sőt az apukák aktív bevonására is. A mamák nagyon hálásak ezért a segítségért, amelyet szükség esetén naponta többször is megtesznek a Telki Kórház ápolónői.

Gyermekgyógyászat a Telkiben
Minden értük történik

Hazamenetelük előtt a babák megkapják az előírt oltásokat, vért vesznek tőlük a szükséges szűrővizsgálatokhoz, és a gyermekorvosok meggyőződnek arról, otthon is minden rendben lesz. Felveszik a kapcsolatot a védőnővel, felírják a szükséges recepteket, vitaminokat, és nagyon bőséges, az anyukák kérdéseire válaszoló, sokrétű "használati utasítással" engedik haza az új családot.

A Telkiben született csecsemők visszajárnak a kötelező és az ajánlott oltásokra, babagondozásra, majd a későbbi gyermekbetegségek kapcsán újra találkoznak velük a kórház orvosai, hiszen az ő folyamatos figyelemmel követésük, vizsgálataik és betegségeik esetén a gyógykezelésük a Telki Kórház gyermekgyógyászainak egyik fontos feladata.

A gyermekszűrések nagy népszerűségnek örvendenek a szülők körében. Az úgynevezett "babaszűrési", vagy újszülött-vizsgálati csomagot 4-6 hetes korban ajánlják elvégezni, amely csípő-ultrahangszűrést, ortopédiai vizsgálatot, hasi és koponya-ultrahangvizsgálatot és általános gyermekgyógyászati vizsgálatot tartalmaz. Ezzel az átfogó szűrővizsgálattal nagyon sok fejlődési rendellenességet, betegséget már korán képesek kimutatni. Így csökkenthető annak az esélye, hogy egyes betegségeket későn, esetleg már bizonyos elváltozás után ismerjenek csak fel.

Ennek mintájára a nagyobb gyermekek körében is megszervezte a Telki Kórház a szűrővizsgálatokat. A szülők szívesen veszik például, ha az iskolába kerülés előtt vagy kamaszkorban kicsit többet megtudhatnak gyerekükről. Hiszen manapság már sokak számára evidens, hogy nem csak akkor kell a gyereket orvoshoz vinni, amikor baj van! Ha időszakonként és módszeresen több szakember nézi végig a kisgyereket, kiderülhet, hogy lúdtalpa, fel nem ismert szívzöreje, sérve van, vagy problémái adódnak a rendszeres székletürítéssel, éjszaka bepisil, esetleg növekedési, látási vagy hallási gondjai vannak.

Ezért nagyon fontosnak tartja a Telki Kórház a rendszeres gyermekszűréseket – emeli ki Ricz Zsuzsanna. Különböző korcsoportra bontva érhetők el ezek a vizsgálatok a kórházban: 1–6, 6–14 és 14–18 éves életkorig szerveznek szűréseket. Mindegyik tartalmaz laborvizsgálatokat, hasi ultrahangvizsgálatot, ortopédiai szakvizsgálatot és részletes gyermekgyógyászati vizsgálatot. Kisebb és gyakran beteg gyerekek esetében fül-orr-gégészeti vizsgálatot is végeznek, amelyek során nem ritkán találnak átmeneti hallászavart, nagyobb orrmandulát, esetleg a nagyobb torokmandulákokozta, horkolással járó, éjszakai légúti elzáródást okozó problémát – jegyzi meg a gyermekgyógyász. Ezek azt igazolják az orvos és a szülő számára is, hogy érdemes még a teljesen egészségesnek látszó gyerek esetében is továbblépni.

A nagyobb, sokat a számítógép előtt görnyedő gyerekeknél nem ritkák a szemészeti problémák vagy a fejfájás, a serdülőkorú, hirtelen megnyúló fi ataloknál gerincproblémák, tartási rendellenességek, ortopédiai elváltozások fordulnak elő, amelyeket idejében kell felismerni és kezelni, hogy később ne okozzanak fájó térdet és mozgásszervi panaszokat. A pubertás idején felgyorsult hormonok hatása miatt gyakori a gyors hízás, aminek hátterében vércukor- vagy endokrin problémák is lehetnek.

Allergiás szülők addig egészséges gyerekeinek éppúgy, mint a már esetleg köhögő, fulladó, hosszan náthás tüneteket mutató, vagy csalánkiütéssel bajlódó eseteknél az allergiás vizsgálati csomagot ajánlják a Telki Kórházban, amely vérvizsgálatot és allergiatesztet foglal magában. A környezetünkben leggyakrabban előforduló húszféle allergénről ad felvilágosítást a vizsgálat, és megállapítható, szükséges-e valamilyen kezelés, vagy elég a gyerek környezetében lévő allergének eltávolítása. Gyakran előforduló allergén a poratka, amely megtelepedhet a plüssjátékokban, a szőnyegpadlóban. Allergiás reakciót válthat ki a tollpárna, a tolltöltetű kabát, a sarokban megbújó penész, és sajnos a leggyakoribb allergének a szőrös állatok is, amelyek távoltartásával a tünetek sokszor csökkenthetők.

Barabás Juli