Hegyvidék új díszpolgára: Makovecz Imre

Hegyvidéken töltötte gyermekkorát, innen indult világraszóló karrierje, s néhány évtizeddel később ide tért vissza, hogy szakértelmével segítse a kerület fejlődését. Makovecz Imre életművét díszpolgári címmel ismerte el a helyi önkormányzat.

Nagy Ervin, a kerület főépítésze az egész magyarság példaképének, olyan közéleti személyiségnek nevezte a díjazottat, aki felemeli szavát, ha bajban a nemzet. "Makovecz Imre közülünk való. Innen származik, itt szerzett identitása egész munkásságát végigkíséri" – emlékeztetett a főépítész a Barabás Villában megrendezett ünnepségen. Ő az első és mindmáig egyetlen legújabb kori magyar építész, aki hírnévre tett szert a világban – folytatta. "Ma újra velünk és a kerületért dolgozik, tagja annak a tervzsűrinek, amely igyekszik jobbá tenni a Hegyvidékre szánt épületek terveit. Mert Makovecz Imre nem csupán kivételes építész, hanem becsületes, szorgalmas, a maximumra törekedő ember" – mondta Nagy Ervin. Az hogy átveheti a díszpolgári címet, jelzi: a kerület képes felismerni értékeit, és "tudja, kinek kell a kezébe adni a fát, hogy abból ház legyen". Siklós József építész méltatásában ki is emelte: az elismerés hivatalosan is felbonthatatlanná tette Makovecz Imre és szűkebb pátriája, Hegyvidék kapcsolatát.

Hegyvidék új díszpolgára
Makovecz Imre (balra) Pokorni Zoltántól vette át a kitüntetést

A díszpolgári cím nem egy építészeti díj, hanem az embernek szóló elismerés – mondta Pokorni Zoltán. Ma, amikor a régi Hegyvidék jobbára csak az emberek emlékezetében él, elérkezett az idő, hogy újra igazi közösséggé formálódjon a kerület. Ennek egyik mozgatórugója a díszpolgári elismerés, amellyel olyan idolokat tüntetnek ki, akikre mindannyian felnézhetünk. Mindig viták kísérik a díszpolgári cím odaítélését a testületben, így volt ez most is, de a kiváló építész emberi tartását, erejét mindenki elismerte – emelte ki a polgármester.

Megrendítő megtiszteltetésnek nevezte az elismerést Makovecz Imre, majd felidézte gyerekkori hegyvidéki élményeit, köztük az 1945-ös budai ostromot, amikor sokadmagával a kerítésbe kapaszkodva figyelte, hogyan lövik szét a várat a szovjet csapatok. A kerület új díszpolgára kijelentette: összefogásra van szükség, hogy újra felépítsük Magyarországot.

mm