Jókai és a Svábhegy

Jókai Mór és a Svábhegy volt a témája annak a tudományos konferenciának, amelyet a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény szervezett, és február 26-án rendeztek a XII. Kerületi Művelődési Központban. Az érdeklődők számos előadást hallgathattak meg Jókai munkásságával és svábhegyi kertjével kapcsolatban. Ez a konferencia volt az utolsó állomása annak a rendezvénysorozatnak, amelyet a kerület különböző helyszínein Jókai Mór emlékére szerveztek. A mostani tudományos ülés a II. Hegytörténeti konferencia volt - az elsőt 2000-ben tartották, a kerület magalakulásának hatvanadik évfordulóján.


Jókai a dolgozószobájában
A kilenc előadáson a jelenlévők minden aspektusból megismerhették a nagy mesemondót. Elhangzott, hogy milyen szempontok szerint rendezte be Jókai a dolgozószobáját, illetve hogy a képviselői munkája hogyan köszön vissza a regényeiben. Szóltak a fényképészethez való viszonyáról, csakúgy, mint az újságszerkesztői tevékenységéről. A meghívottak húsz-huszonöt perces előadásokkal készültek, amelyeket többször is vetítéssel színesítettek, illusztráltak. A konferencia előadói és témáik: Katona Csaba (Magyar Országos Levéltár): Jókai Mór a Svábhegyen és Balatonfüreden: azonosság és különbözőség; Fábri Anna (Eötvös Loránd Tudományegyetem): Az élet komédiásai - a képviselő Jókai-regényt ír; Csoma Zsigmond (Magyar Mezőgazdasági Múzeum): Jókai és a svábhegyi szüretek; E. Csorba Csilla (Petőfi Irodalmi Múzeum): Jókai Mór és a háromlábú szörnyeteg; Kalla Zsuzsa (Petőfi Irodalmi Múzeum): Dolgozószoba mint műalkotás - Jókai Mór relikviái a Petőfi Irodalmi Múzeumban; Balázs Attila (Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény): "Oh, mily nagyon szerettük mi a fákat!" - Jókai, a gazdálkodó; Buzinkay Géza: Jókai a redakcióban - az újságíró és szerkesztő Jókai Mór; Sinkóné Póka Mária (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): A Jókai-kert "regénye" a természetvédelem szemszögéből; Szatu csek Tibor: Jókai temetése és sírja a Kerepesi temetőben.

A szervezők igyekeztek olyan programot összeállítani, az előadók pedig úgy készültek, hogy a konferencia mindenki számára élvezhető legyen, és tartalmilag is tudjon újat mondani. Az előadások szerkesztett anyaga tanulmánykötet formájában is napvilágot lát.

B. A.