Kék hírek

MEGTALÁLTÁK A KÉPEKET


Előkerültek azok a Veress Pál műalkotások, amelyeket még tavaly ősszel loptak el egy Határőr úti magángyűjteményből. Összesen tizenhat, salak és gyanta felhasználásával készült különleges dombormű képet vittek el a betörők, akik egy ablakrács kifeszítésével jutottak be a sértett lakásába. A képek mellett azok eltulajdonítóit is megtalálták a kerületi kapitányság nyomozói: négy személyt gyanúsítanak a betöréssel, akik közül egy előzetes letartóztatásban várja ügye kivizsgálását.

KÖRÖZÖTT SZEMÉLYEKET FOGTAK

Õrizetbe vették N. Ferenc 32 éves mátészalkai lakost, aki ellen a Pesti Központi Kerületi Bíróság garázdaság bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt elfogatóparancsot adott ki. A férfit a kerületi kapitányság járőrei fogták el a Maros utcában, igazoltatását követően, január 7-én. Ugyanezen a napon őrizetbe vették Z. Károly 24 éves kisszekeresi lakost is, akit szintén garázdaság, valamint kiskorú elhelyezésének megváltoztatása bncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt köröztek. Z. Károlyt a VI. kerületi rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályának járőrei fogták el igazoltatás során a Székely Mihály utcában.

TRÜKKÖS TOLVAJOK

Időről időre igyekszünk olvasóink figyelmét felhívni arra, hogy ne engedjenek be lakásukba hívatlan látogatókat - ám ez az intelem, úgy tűnik, mégsem jut el mindenkihez, hiszen a trükkös tolvajok képesek évek óta ugyanazokkal a módszerekkel kifosztani kerületi lakosokat, különösen az idős embereket. Mostanában is azok az esetek a gyakoriak, amikor a tolvajok az Elektromos Művek, a Vízművek vagy a Gázművek szerelőinek, esetleg ellenőreinek adják ki magukat. Módszerük lényege, hogy amíg az elkövetők egyike eltereli a lakó figyelmét (javítást imitál, netán számlát ellenőriz), addig a másik felkutatja és zsebre teszi a lakásban az értékeket. Az álszerelők és -ellenőrök mellett rendszeresen felbukkannak az egyedül dolgozó tolvajok is: például azok, akik azzal az ürüggyel csöngetnek be a lakókhoz, hogy egy kis vizet kérjenek. Természetesen az ő szándékuk is az, hogy besurranjanak a lakásba, és elvigyék, amit ott találnak. A kerületi kapitányság statisztikái azt mutatják, hogy trükkös lopások leggyakrabban a kerület alsó, sűrűn beépített részein, a körfolyosós társasházakban fordulnak elő, ám ez nem azt jelenti, hogy máshol nem történnek hasonló esetek - érdemes tehát mindenkinek elővigyázatosnak lennie.

NÕI SOFÕRÖKET RABOLT KI

Az alábbi fotón szereplő, 35 éves, 175 cm magas férfit keresi a rendőrség, aki az elmúlt hetekben több ízben is járművezetőket rabolt ki. Az elkövető kivétel nélkül olyan hölgyeket fosztott ki, akik éppen beszálltak autójukba. Módszere, hogy mielőtt elindulna a jármű, felrántja az ajtót, és egy hirtelen mozdulattal kikapja a volán mögött ülő nő táskáját. A rémült hölgyek legtöbbször meg se próbálnak védekezni, ám előfordult olyan eset is, amikor dulakodásra került sor - a tettesnek azonban eddig mindig sikerült a zsákmányával együtt elmenekülnie. Az eltulajdonított táskákban nagyobb értékű tárgyak és jelentős készpénzmennyiséget rejtő pénztárcák is voltak - az egyik sértett összesen kétmillió forintos kárról számolt be. A rendőrség gyanúja szerint a keresett személy számlájára már legalább fél tucat táskarablás írható, de nem kizárt, hogy több, általa elkövetett bűncselekményre is fény derül majd a nyomozómunka során. Az eddigi esetek érdekes módon mind a 21-es busz útvonalához kapcsolódnak, ezért feltételezhető, hogy az elkövető az említett járattal szokott közlekedni. A kerületi kapitányság munkatársai várják mindazok bejelentését, akik a képen látható személyt felismerik, és hollétéről információval tudnak szolgálni. A XII. kerületi rendőrkapitányság száma: 457-5650. Központi hívószámok: 107, 112.

kd