Kisebb-nagyobb tavak kialakítása

Néhány héttel ezelőtt esett szó a fóliával bélelt kerti tavakról. Most következzenek az előre gyártott medencék, amelyeket csak a talajba kell süllyeszteni, és kész is a csillogó víztükörnek keretet adó meder.

A kis kertekbe vihetik el a víz élményét ezek a tavak. Sokuk nem a természetes hatást hivatott hangsúlyozni, inkább játékos hangulatot teremt egy-két aranyhallal, kis szökőkúttal és a körülötte pompázó növények látványával. A kertészeti árudák egyre nagyobb választékban kínálják a kerti medencéket. Van az előkertekbe szánt néhány tenyérnyitől a több négyzetméter felületű, üvegszál merevítésű változatig szinte minden. A megvásárlás azonban az építésnek csak az első lépése.

Tavak kialakítása
Vidám medence

Az előre gyártott alakzatok sokkal biztonságosabban tartják meg a vizet, mint a fólia, hiszen vastagabb falúak, és nincsenek rajtuk illesztések, ahol a víz elszökhetne. A vastagabb, merevebb anyag a napfénnyel szemben is ellenállóbb. Ha megfelelően vannak elhelyezve, akkor szinte sosem lukadnak ki. Elvitathatatlan előnyük, hogy olyan helyeken is megteremtik a víz látványát, ahol a hely hiányából következően méretesebb tó építése fel sem merülhetne. Nem utolsó szempontként meg kell említeni az előre gyártott elemek viszonylag alacsony árát is.

Az előnyök mellett természetesen a medencék árnyoldaláról sem szabad hallgatni. A kész és megváltoztathatatlan forma például olyan adottság, ami gúzsba köti a kreativitást. Az előre kialakított lépcsőkre csak az adott mélységnek megfelelő növények ültethetők. A teraszok aránya nem változtatható, ahogyan a tó alakja vagy mélysége sem. A megvásárlás után a nagyobb tavak szállítása és telepítése sem egyszerű. Fontos a pontos alapozás, hiszen ha a homokágyban nem fekszik fel a meder teljes felülete, akkor a feltöltéskor a víz nyomása könnyen megrepesztheti az anyagot. Szintén nehézséget okoz a medencék hivalkodó peremének eltüntetése, hogy ne csúfíthassa el a csillogó víztükör és a kísérőnövények körül kialakuló harmonikus képet.

A megfelelő méretű és alakú medence kiválasztása és hazaszállítása után meg kell határozni a helyét. A medence térfogatánál valamivel nagyobb területen kell kiemelni a földet, majd – lehetőleg homokból – vastag ágyat készíteni a műanyag edény alá. A medence külső oldalait is meg kell támasztani földdel vagy homokkal, arra azonban ügyelni kell, hogy a tömörítés során a medence falai nem domborodhatnak befelé. Egyetlen rossz helyre kerülő kő is repedést okozhat a későbbiekben. Számítani kell arra is, hogy a külön leeresztővel rendelkező medencék alatt a távozó víz kimoshatja az alátámasztást, és ez a néhányadik feltöltésnél repedéshez vezethet.

Tavak kialakítása
Vadon is növő füzény

A kész medence sík részeit és peremét vékony sóderréteggel lehet eltüntetni. A növények a kisebb medencékbe cserepestül kerüljenek, a nagyobbakba akár be is ültethetjük őket. Az ültetést nehezítheti, hogy a medencébe még feltöltött állapotában sem szabad belelépni.

A tavacska elképzelhetetlen dúsan burjánzó növénykoszorú nélkül. A növények általában meghálálják a folyamatosan párolgó víz közelében kialakuló kellemes mikroklímát, és szépen fejlődnek a tóparton. A háttérbe olyan fajok kerülhetnek, amelyek állandó zöld keretet biztosítanak az előtérnek, és nem vonják el a figyelmet a lényegről. Fontos azonban, hogy a háttér nem lehet túl nagy sem, hiszen a cél nem a terebélyes bokor alatti pocsolya látszata, hanem a tó látványosságának kiemelése. Az előtér betelepítésénél a nedvességet kedvelő, alacsony és színes egynyári virágok között válogathatunk. A meder egyhangúságát jól ellensúlyozza a sárga-kék-piros-fehér színkavalkád, amit például harangvirágok, orbáncfüvek, bohócvirágok, lobélia, ligetszépe, nemézia, madárhúr vagy csillagfürt színeivel érhetünk el.

Tavak kialakítása
Természetes hatású orbáncfű

A tó kísérői közül kiemelést érdemel a réti füzény, amely a természetben is gyakori. A tóparton sötétrózsaszín virágfüzéreivel és hosszú virágzási idejével bizonyítja, hogy nem érdemtelenebb a többi kerti növénynél. Szintén szerencsés választás lehet a pillangóvirág, a Kleopátra tűje vagy a fátyolvirág, amelyek légies megjelenésükkel kiemelik a víz látványát. 

A kis kerti medencék játékosságunk kiélésének is színteret adhatnak. Ahogy a kertekben gyakran hivalkodók a rózsagömbök, színes állatfi gurák vagy efféle "látványosságok", a tavacska partján is otthonra lelhetnek. A kis szökőkút alatt bólogató műkacsák éppen olyan jól beleférhetnek a képbe, mint a parton pöffeszkedő élénkzöld kerámiabéka. Mivel itt nem a természetesség az elsődleges cél, az ilyen, sokak által ferde szemmel nézett kompozíciók is megengedhetők. A mókázás azonban nem feledtetheti a tó ápolásának kötelességét; különösen szökőkút használata mellett a kis vízterekbe gyakran kell pótolni az elpárolgó vízmennyiséget!

B. I.