Közeledik az e-adózás

A társasházakat közvetlenül érintő elektronikus adózás folyamatáról és technikai feltételeiről, valamint az önkormányzat szervezésében nyugdíjasok számára indított számítástechnika-tanfolyamról kaptak tájékoztatást a megjelentek a társasházi fórum januári összejövetelén.

Varga István előadónak köszönhetően most először fordult elő a társasházi fórumok történetében, hogy a szóbeli ismertetőt számítógépes prezentáció kísérte, ami nagymértékben segítette a megértést, és érthetőbbé tette az e-bevallás rejtelmeit a laikusok számára. A DigitBarlang vezetője előadása első felében röviden ismertette az általa vezetett Nem csak a húszéveseké a világháló elnevezésű programot, amelynek keretében a kerület nyugdíjas polgárai az önkormányzat jóvoltából ingyenes számítógépes tanfolyamokon vehetnek részt.

A 24 órás alap- és haladó foglalkozásokat a gondozási központokban tartják. Az idei első kurzus már elindult, a következő várhatóan áprilisban kezdődik. Ennek feltétele, hogy az önkormányzat az elmúlt évekhez hasonlóan továbbra is támogassa a programot. Erre minden remény megvan, hiszen a program töretlen népszerűségnek örvend: 2005 óta háromszáz kerületi nyugdíjas polgár végezte el a tanfolyamokat, ismerkedett meg a számítógépek világával.

Ezt követően az elektronikus adóbevallás számítástechnikai hátteréről esett szó. Mint ismeretes, 2007-ben a társasházak többsége már csak elektronikus úton adhatja be adóbevallását. Az ebevallás eszközhátteréről szólva Varga István elmondta: minimum 300 Mhz-es processzorral szerelt, 64 MB RAM-mal ellátott számítógép, internet kapcsolat és a merevlemezen 100 MB üres hely szükségeltetik. A bevallások elektronikus beküldéséhez legalább Windows 98 operációs rendszernek kell futnia a gépen. Ugyancsak követelmény a java appletek futtatására és 128 bites titkosításra képes webböngésző, illetve a HTTPS protokoll és az SSL 2.0, illetve SSL 3.0 engedélyezése az internet-beállításoknál.

Az e-bevallás menetének ismertetése kapcsán kiderült: első lépésként, a személyes megjelenést igénylő okmányirodai regisztrációt követően, e-mailben kapott felhasználói névvel és ideiglenes jelszóval a www.magyarorszag.hu honlapon található ügyfélkapun keresztül kell belépni a rendszerbe, ahol megváltoztathatjuk a jelszavunkat. Lehetőség szerint ne ingyenes e-mail címet használjunk, mert ezek működése meglehetősen labilis. A www.apeh.hu oldalon az "adóbevallás" linkre kattintva tölthető le az ABEV2006.exe keretprogram, amelyen keresztül a bevalláshoz szükséges formanyomtatványokat szerkeszteni és olvasni lehet. Szintén erről az oldalról lehet letölteni a társasházak számára szükséges 06180 és a 06181 adatlapokat is. Az adatlapok kitöltése, esetleges nyomtatása, újraszerkesztése csak a számítógépre telepített ABEV programmal lehetséges.

Miután megtörtént az adatlap kitöltése, az ügyfélkapun keresztül, az "adó és járulékbevallás" menüpont alatt lehet elküldeni a feltöltésre kijelölt, az adatlapot tartalmazó .imp kiterjesztésű fájlt. A feladást megelőzően a rendszer ellenőrzi a kitöltést, azonban a feltöltés engedélyezése nem jelenti a bevallás automatikus elfogadását a hatóság részéről, hiszen abban nem csupán formai, hanem tartalmi hibák is lehetnek. Az "eBEV-szolgáltatások" hivatkozás "nyomtatványok" menüpontján keresztül többek között a korábban beküldött bevallások nyugtái kérhetők le. Bár a rendszer minden elküldött adatlapot időbélyegzővel lát el, a biztonság kedvéért érdemes emailben visszaigazolást kérni, és azt elmenteni.

K. Á.