A Kútvölgyibe költözik a János kórház?

A fővárosi közgyűlés már április végi ülésén tárgyalt volna a János kórház, a Margit kórház és a Budai Gyermekkórház összevonásáról, ám a koalíciós pártok vitája miatt erre nem került sor – döntés várhatóan május végén születik. 

Az észak-budai integrált kórházként emlegetett új létesítmény egy főigazgatóval, de három telephelyen működne. A főváros a komplexumba beolvasztaná a János kórház mellett található Kútvölgyi úti kórházat is, mely jelenleg állami tulajdon, s a Semmelweis Egyetem fenntartásában működik. (Bár a Kútvölgyi sorsáról az állam dönt, a Semmelweis Egyetem ellenzi az integrációt, mert ez a kórház a gyakorlati orvosképzés és az egyetemi kutatások egyik legfontosabb helyszíne.)

A Kútvölgyibe költözik a János kórház
Ledózerolni?

Szolnoki Andrea, a fővárosi önkormányzat egészségügyi bizottságának szabad demokrata elnöke az MTI-nek nyilatkozva kifejtette: amennyiben megszereznék a tömbkórházként működő Kútvölgyit az államtól, úgy áthelyezhetnék ide a János kórház úgynevezett manuális osztályait. A belgyógyászati, az ápolási, a krónikus és a rehabilitációs részleg maradhatna a János kórház területének alsó részén. A kórház felső részét, ahol jelenleg a traumatológia is működik, szerinte el lehetne adni. A befolyó pénzt egészségügyi fejlesztésekre, például a János kórház alsó területén lévő épületek korszerűsítésére lehetne költeni.

Horváth Csaba szocialista főpolgármesterhelyettes a János kórház jelenlegi épületeinek sorsát illetően igencsak drasztikus megoldást javasolt: egy fórumon kijelentette, ezeket „le kell dózerolni”, s aztán eladásra kínálni az értékes hegyvidéki ingatlant. Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere sajtóközleményében jelezte: Horváth Csaba főpolgármester-helyettes a kijelentésével világossá tette, hogy az ingatlanbefektetők érdeke fontosabb, mint a betegeké, szavaiból kiderült, hogy a zavaros és átláthatatlan észak-budai kórházintegráció, az intézmények költséghatékonyság ürügyén történő gazdasági holdinggá alakítása nem az egészségügy fejlesztését, hanem az értékes budai ingatlanok értékesítését szolgálja. A polgármester hangsúlyozta: a XII. kerület vezetése nem hagyja, hogy a kormánykoalíció felelőtlen intézkedésekkel veszélybe sodorja a több kerületet és több mint százezer embert érintő járóbeteg-ellátást a János kórház ledózerolásával.

Pokorni Zoltán közölte: levélben fordul az egészségügyi miniszterhez a kerületi polgárok járóbeteg-ellátásának biztonságára vonatkozó tárgyalást kezdeményezve, emellett előterjesztést nyújt be Hegyvidék képviselőtestülete számára, amelyben változtatási tilalmat javasol a János kórház területére. A változtatási tilalom segítségével azt kívánják megakadályozni, hogy a kórház ingatlanspekulánsok kezébe kerülhessen.

-d-