Küzdelem a graffitik ellen

Évente több millió forintot fordít Hegyvidék önkormányzata az intézményei graffiti-mentesítésére, emellett a társasházi pályázatokkal segíti az épületek antigraffiti-bevonattal történő felületkezelését. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a bevonat nem csupán a firkák könnyebb eltávolítását teszi lehetővé, hanem a graffitizőket is távol tartja.
Szerencsére az intézmények többsége elkerített, így valamelyest védettebb a firkálók „támadásai” ellen. Rosszabb a helyzet az utcával közvetlenül érintkező homlokzatoknál, amelyek graffitimentesítése Kovács Lajos Attila irodavezető tájékoztatása szerint éves szinten mintegy négymillió forinttal terheli meg az önkormányzat költségvetését. A graffitisek kedvelt célpontja a Tamási Áron iskolához tartozó egykori ABC épülete, a Városmajori Gimnázium, a Koós Károly iskola kerítése, de az elmúlt években a kerületi emlékműveket és a János-hegyi kilátót is rendszeresen elcsúfították. Bár az előkert a legtöbb esetben megfelelő védelmet nyújt, a tavaly felújított Virányosi iskola ajtóit nemrégiben mégis összefestették. A firkálmányok könnyebb eltávolítása érdekében az önkormányzat úgy döntött, hogy antigraffiti-bevonattal látja el a kerületi emlékműveket. A bevonat ugyan nem gátolja meg a festék felvitelét, azonban lehetővé teszi a graffitik egyszerű lemosását. A kezdeményezés sikeresnek bizonyult, hiszen az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az antigraffiti-bevonattal ellátott felületeket elkerülik az utcai „rajzművészek”. Jó példa erre az Apor Vilmos téri urnatemető, amelyet korábban szinte teljesen elfedtek a falfirkák. Az önkormányzat támogatásával az egyház megtisztíttatta és bevonattal látta el az urnatemető felépítményeit, amelyek azóta is rendezett képet mutatnak. Hasonló a helyzet a II. világháborús emlékmű és az Igazak Fala esetében is, az emlékhelyeket az utóbbi egy évben elkerülték a firkálók.
 
A jó eredmények ismeretében idén kezdődött meg az oktatási intézmények homlokzatainak falfirka-mentesítéssel egybekötött felületkezelése. Első lépésben, a Lát-Kép Közhasznú Egyesület segítségével, a Városmajori Gimnáziumot szabadították meg az oda nem illő firkáktól, és látták el falainak egy részét antigraffiti-bevonattal. Sajnos a munkálatok első ütemének befejezése után alig néhány nappal újra megjelentek a graffitik az épületen, érdekes módon éppen azokon a részeken, ahol még nem készültek el a felületkezeléssel. A további rongálások megelőzése érdekében a tervek között szerepel a gimnázium épületének háromméteres magasságig történő teljes felületkezelése, illetve még ebben az évben megvalósul a Kiss János altábornagy utcai iskola firkamentesítése. Mint Kovács Lajos Attila elmondta, az önkormányzat továbbra is szorgalmazza a társasházak graffitimentesítését. A homlokzat felújítására benyújtott társasházi pályázatokat csak abban az esetben támogatják, ha a közösség vállalja az antigraffiti-bevonat felvitelét legalább három méteres magasságban. Idén huszonkét – közte tizennyolc közvetlen utcai kapcsolatú – homlokzat újulhatott meg pályázati támogatással, ami azt mutatja, hogy a társasházak szívesen együttműködnek. Igen lehangoló látványt nyújt az Alkotás utcai épületek fala, ahol feltehetően a vasút területéről kiszorult graffitisek garázdálkodnak. Jelenleg folyik a tervezés, hogy milyen támogatási formában lehetne segíteni az itteni lakóközösségeket a falfirkák eltávolításában, illetve a védőbevonat felvitelében. Hogy lakóházak esetében  is van értelme a felületkezelésnek, jól példázza a Kiss János altábornagy utca 47. alatti épület, amelyet felújítását követően néhányszor összefirkáltak, azonban a bevonatnak köszönhetően nem okozott gondot a graffitik eltávolítása, ami láthatóan elvette a rajzolók kedvét a további próbálkozásoktól.
 
SZORGOS LÁT-KÉP
A 2003-ban alakult Lát-Kép Közhasznú Egyesület a környezetkultúra fejlesztéséért, Budapest megszépüléséért tevékenykedő civil szerveződés. Célja, hogy Budapest szebb, élhetőbb, gondozottabb arcát mutathassa, lakóinak ne kelljen naponta szembesülniük a megoldatlan környezeti problémákkal. Ilyen a lassan mindent ellepő falfirkák kérdése is, hiszen szinte nincs olyan kapualj, amelyik ne lenne bemázolva a firkálmányokkal. Az elmúlt években az egyesület együttműködést alakított ki a Fővárosi Igazságügyi Hivatallal, és beindította a „közérdekű-munkabüntetésre ítéltek városszépítő jellegű foglalkoztatása” című programot. Ennek köszönhetően több tucatnyi társasház, iskola és óvoda homlokzata mellett megújulhattak a Corvinus Egyetem, a Testnevelési Egyetem és a Budai Irgalmas Kórház műemléki felületei. Az egyesület eddigi legnagyobb horderejű akciójára 2006 áprilisában került sor, amikor a Műemléki Világnapon a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal együttműködve megtisztították a Lánchíd budai hídfőjét. A hídfő tisztán tartását társadalmi munkában azóta is az egyesület végzi. A közelmúltban a Magyar Telekom csoporttal közösen hirdettek meg egy street art pályázatot, amelynek célja a T-Com kapcsolószekrények művészi átformálása.