Malacpersely és automata

Február 15-étől alapesetben 300 forint vizitdíjat kell fizetni minden háziorvosi és a szakorvosi ellátásért. A rendelők többségében a díjfizetésről az orvosok vagy az asszisztenseik adnak majd nyugtát, lesz azonban olyan hely is, ahol automata szolgálja ki a betegeket.


Egyszerű, mint a kávéautomata
A kerületi háziorvosok nem kifejezetten örülnek a vizitdíj bevezetésének - jó néhányan tartanak attól, hogy emiatt jelentősen megnövekszik majd az adminisztrációval töltött idő. Így látja ezt a Rácz Aladár utcában rendelő dr. Palócz Erzsébet is, aki érdeklődésünkre kifejtette: a számlázásra fordított időt a betegektől veszik el, akikkel már most sem tudnak eleget foglalkozni. Szerinte szerencsésebb lenne, ha nem kellene készpénzforgalmat bonyolítani a rendelőkben, és a vizitdíjat más módon fizetnék be a páciensek.

A Zugligeti úton praktizáló dr. Jankó Zsuzsanna háziorvos ezzel szemben úgy véli: a nyugtaadással már jelentősen nem növekszik meg az adminisztráció, a számítógépen nyugtaadó program is található, amivel viszonylag gyorsan ki lehet nyomtatni egy igazolást a befizetésről. A doktornő sokkal inkább elvi fenntartásait jelezte a rendszerrel kapcsolatban: ízléstelennek tartja a kötelező díjfizetés rendszerét, ami alááshatja az orvos és a betegek között meglévő bizalmi viszonyt. Elmondta, ő egy kis humorral kívánja valamelyest elvenni a vizitdíj "rossz ízét": egy malacperselyben fogja gyűjteni a betegek forintjait.

A Kiss János altábornagy utcai rendelőbe járó betegek a malacperselyhez képest kevésbé humoros, ám jóval praktikusabb megoldásokkal találkozhatnak majd az elkövetkező hónapokban: az itt dolgozó dr. Komáromi Zoltán - aki háziorvosként tagja volt a vizitdíj bevezetésének technikai előkészítésére létrehozott szakmai bizottságnak - többféle vizitdíj-automatát is használni fog, egy-egy cég ugyanis nála teszteli fejlesztéseit. Az első gép, amelyik már február 15-étől élesben működik, olyan egyszerű lesz a használat szempontjából, mint egy kávéautomata. (A kávéautomatával való összehasonlítás nem véletlen, ugyanis épp egy ilyen szerkezetet vettek alapul a szóban forgó készülék fejlesztői.)

Az automata nemcsak arra lesz képes, hogy a bedobott pénzért cserébe nyugtát adjon (amúgy érmét és papírpénzt egyaránt elfogad, és visszajárót is ad, ha csak nagyobb címlettel tudunk fizetni), hanem okmányfelismerő szkenner is működik majd benne. Ennek lényege, hogy bármely személyazonosításra alkalmas okmányról, illetve a TAJ-kártyáról leolvassa az adatokat, ezek alapján pedig azonnal le tudja kérdezni az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatbázisából, hogy az orvosi vizsgálatra jelentkező személynek van-e érvényes betegbiztosítása, vagy sem. Ha ugyanis nincs, április 1-jétől - függetlenül a vizitdíjtól - nem lesz jogosult az ellátásra.

Komáromi Zoltán elmondta: április közepétől a rendelőjükben elektronikus díjfizetési rendszerre állnak át. Ennek keretében 100 forintért minden betege kaphat egy elektronikus kártyát, amely hasonlóan működik, mint a bankkártya: a kártyához tartozó számlára tetszőleges összegben lehet majd befi zetni pénzt, és ebből a keretből tudják levonni a vizitdíjat. Az előbbi két rendszer mellett a Kiss János altábornagy utcai rendelőben hamarosan egy olyan díjfizetési módszert is bevezetnek, melyhez semmilyen automatát nem kell beállítani a váróba: akinek van mobiltelefonja, SMS küldésével saját számlájáról is rendezheti a vizitdíjat.

Komáromi doktor azoknak is kínál megoldást, akik gyakran járnak hozzá, de idegenkednek az előbbiekben ismertetett technikáktól: ők 5 vagy 10 alkalomra szóló bérleteket válthatnak nála, amelyek díját (1500, illetve 3000 forintot) postai csekken kell befi zetni. Külön kártyát kérhetnek tőle a vizitdíjmentességet élvező betegei is, melynek bemutatásával azonnal lehet majd tudni, hogy nem áll fenn fizetési kötelezettség.

Komáromi Zoltán véleménye szerint sok érvet fel lehet sorakoztatni a vizitdíjrendszer ellen és mellett, az azonban tény: a háziorvosi ellátások finanszírozását 5.8%-kal csökkentette az állam, így már nem nélkülözhetik a vizitdíjbevételeket a háziorvosi szolgálatok. Egyetért azokkal a kollégáival, akik szerint az orvos-beteg találkozásoktól el kell távolítani a készpénzforgalmat - szerinte ezt nagyjából 90%-ban meg is lehet valósítani, ha az előbbiekben említett díjfizetési rendszerek bármelyikét bevezetik a rendelőkben.

K. D.     

Mit kell tudni a vizitdíjról?

2007. február 15-étől a háziorvosi, a szakorvosi, illetve a fekvőbeteg-ellátásban is egységesen 300 Ft-ot kell fizetni.

Nem kell vizitdíjat fizetni:
- a 18 év alatti gyermekeknek és a hajléktalanoknak,
- a tartós orvosi kezelésért a rosszindulatú daganatos betegeknek, a vesebetegeknek a dialízisért és az azzal összefüggő vizsgálatokért, a veleszületett vérzékenységben szenvedőknek, a véradóknak, a cukorbetegeknek, a szerv- és szövetátültetésre váróknak, illetve a transzplantáltaknak, a HIV-fertőzötteknek és AIDS-betegeknek, valamint a súlyos pszichózisban szenvedőknek,
- a katasztrófa-egészségügy, a kötelező népegészségügyi ellátások, sürgősségi vagy kötelező gyógykezelésnek minősülű esetek, a járványügyi tevékenység, meghatározott szűrővizsgálatok esetén, valamint a terhesgondozás, a gyermekágyas anyák gondozása és szülészeti ellátás esetében.

Emelt összegű vizitdíjat (600 forintot) kell fizetni a beutaló nélkül kért ellátásért és a nem választott háziorvosnál is a nem sürgős ellátásért. Aki az ügyeleti ellátást indokolatlanul veszi igénybe, 1000 forintot köteles fizetni.

Nem számít külön alkalomnak, ezért nem kell külön fizetni az orvos által rendelt, de nem az orvos által végzett ellátásért (például: injekciós, infúziós kúra, tartós katéterkezelés, kötözés, fizioterápia, gyógytorna). Szakrendelőben egy napon akárhány vizsgálat történik is, csak egyszer kell fizetni, feltéve, hogy a szakrendeléseket ugyanazon egészségügyi szolgáltató működteti.

A 21. alkalomtól fizetett vizitdíj összege a helyi önkormányzattól visszaigényelhető, az orvostól kapott nyugták bemutatásával. Kórházi ellátás esetén a 20. nap után egy adott évben egyáltalán nem kell fizetni. A készpénzben adott vizitdíjat kötelező elfogadni, az egyéb készpénz-helyettesítő eszközök elfogadásáról minden egészségügyi szolgáltató maga dönt.