Mamutkórház alakul Budán

A Szent János Kórház részeként működteti tovább a Margit kórházat és a Budai Gyermekkórházat a főváros 2008. január elsejétől. A Mártonhegyi úti Idősek Otthonát ugyancsak összevonják a Kútvölgyi úti gondozóintézménnyel, míg a Bürök utcai idősotthont végleg bezárják.

A Budapest Fővárosi Közgyűlés már április végi ülésén tárgyalt volna a János kórház, a Margit kórház és a Budai Gyermekkórház összevonásáról, ám a koalíciós pártok vitája miatt erre nem került sor. Döntés végül augusztus 30-án született: e szerint az év végéig sor kerül az intézmények integrációjára oly módon, hogy a Margit, valamint a Budai Gyermekkórház megszűnik önálló intézményként létezni, és mindkettő a Szent János Kórház telephelyévé válik. (A városvezetés külön határozott arról, hogy a megszüntetett svábhegyi gyermekszanatóriumtól átvett fejlődésneurológiai feladatokat a János kórház intézményén belül, de a Margit kórház területén látják el a jövőben.)

Az észak-budai kórházak öszszevonásával évente mintegy félmilliárd forintot remél megtakarítani a főváros. A döntés a nem gyógyító – irányító, kiszolgáló – területeken hosszabb távon legalább 60-65 fő létszámcsökkenést eredményezhet, amivel az elérhető működési költségmegtakarítás éves szinten 200-220 millió forint. A szolgáltatások közös, optimalizált beszerzése révén is további jelentős mértékű megtakarítás várható.

Mamutkórház alakul Budán
Még nagyobb lesz

A kiadáscsökkentés szükségességére hivatkozva a fővárosi önkormányzat a szociális intézményei közül szintén összevon jó párat, sőt, néhányat be is zár az év végéig. Az intézkedések a kerületben működő egységeket sem kerülik el: a Mártonhegyi úti Idősek Otthonát a Kútvölgyi útiba olvasztják, míg a Bürök utca 31. szám alatti gondozóhelyet, amely eddig a Mártonhegyi úti Idősek Otthona telephelyeként működött, bezárják.

A Bürök utcai intézmény negyvenöt, önmaga ellátására nem, vagy csak részben képes nő ápolását-gondozását végezte. A bezárás indoka, hogy az egy ellátottra jutó kötelező alapterület (hat négyzetméter) nem minden lakószobában biztosított, továbbá hiányoznak a lakók ellátását biztosító alapvető helyiségek, a szükséges átalakításokat, fejlesztéseket ugyanakkor csak jelentős ráfordítás útján lehetne végrehajtani, amire nincs fedezet. A tervek szerint a Bürök utcai intézmény tizennyolc dolgozójából hetet áthelyeznek a Mártonhegyi úti részlegbe, a többieket elbocsátják.

(zé)