Megújult az Arany János Gimmnázium

Átadták az Arany János Általános Iskola és Gimnázium teljes egészében felújított homlokzatát, illetve az intézményt díszítő országcímert. Kiosztották az Arany-plaketteket, amelyeket minden évben az iskoláért legtöbbet tevő személyek vehetnek át.

Kovács Kolosné iskolaigazgató elmondta, az intézmény eredetileg a Notre Dame de Sion-rend fenntartásában működött, amelynek képviselői személyesen látogattak el az ünnepségre. A rend nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy az idegen nyelvek és az irodalom elsajátításával széles látókörű, hazájukat szerető nőkké neveljék a hozzájuk járó leányokat. Mint az igazgató kiemelte, ezt az örökséget büszkén vállalja az intézmény. Jelzi az iskola öszszetartó erejét, hogy bár a rendnek a háború után távoznia kellett az országból, egykori diákjaik ma is visszajárnak az intézménybe. Külön öröm – mondta az igazgató –, hogy jelenlétükben kerülhet sor a megújult homlokzat és a Kampfl József munkáját dicsérő címer átadására.

Ünnepi beszédében Pokorni Zoltán polgármester kiemelte: oktatási vonalon idén az Arany felújítása a legnagyobb beruházása a kerületnek. Pénzügyi szempontból különösen feszes az idei év, de az önkormányzat mindenképpen szerette volna, hogy a nagyhírű iskola kívülről is megújuljon. Eredetileg szeptember elsejére, a tanév első napjára időzítették a munkálatok befejezését, azonban a közbeszerzési eljárás miatt csak júliusban indulhatott meg a rekonstrukció. Ennek ellenére alig néhány héttel tartott tovább a munka, amiért dicséret illeti a kivitelezőt.

Megújult az Arany János Gimnázium

A felújítással párhuzamosan új címer került a homlokzatra, arra a helyre, ahol oly sokáig egy vörös csillag volt látható – emlékeztetett a polgármester, aki hangsúlyozta: egy iskola igazi értékét nem a falak állapotán lehet lemérni. Nem árt persze, ha szép az épület, de sokkal fontosabb, hogy olyan pedagógusok dolgozzanak az iskola falai között, akik a kötelező ismeretek mellett tartást adnak a tanulóifjúságnak. Mert ha az évszámokat, matematikai képleteket el is felejtjük, az iskolában megtapasztalt emberi vonásokat, a jót és rosszat örökre magunkban hordozzuk – emelte ki Pokorni. Szerencsére az iskolás évek kiválóan alkalmasak arra, hogy a gyerekek között életre szóló barátságok, szerelmek köttessenek, s valódi közösségek alakuljanak ki. És éppen ez az, amiből a felnőtt életben ma igazán hiány van – mondta a polgármester.

Szokás, hogy ballagáskor emlékszalagot fűznek az iskola zászlajára. Ezúttal, az új címer előtt tisztelegve, a Csaba királyfi cserkészcsapat tagja egy újabb szalaggal díszítette a lobogót. Az ünnepség zárásaként adták át az Arany-plaketteket. A kitüntetést minden évben azoknak ítélik oda, akik a legtöbbet tették az iskoláért. Idén a felújításban közreműködő önkormányzati tisztségviselők, köztük Pokorni Zoltán polgármester és Lovas Pál alpolgármester részesültek a kitüntetésben.

(mm.)