Miért a magyart?

A magyar termékvásárlás ösztönzésének témájában a termelők, fogyasztóvédők és a média képviselői tartottak előadásokat a művelődési központban. A kerületi önkormányzattól Lovas Pál alpolgármester az egészséges élelmiszereket kínáló helyi biopiac jelentőségéről beszélt.

Miért érdemes magyar árukat venni? – mindenekelőtt erre a kérdésre kívánt racionális válaszokat adni a Magyar média – magyar érték címmel rendezett konferencia. Az előadások alapján általánosságban elmondható: a magyar termék biztonságosabb, minősége könnyebben ellenőrizhető, mint a legtöbb külföldről érkezőé, emellett a magyar termékek vásárlásával segítünk megőrizni a hazai munkahelyeket.

A konferencia rámutatott arra, hogy figyelmet kell fordítani a magyar termékek hagyományosan jó minőségének megőrzésére, segítséget kell adni a legjellemzőbb és legjobb minőségű termékek hivatalos hungarikummá minősítéséhez. Hungarikum lehet bármely, a magyar kultúrára jellemző érték – legyen az élelmiszer, ipari termék, épített örökség vagy kultúránk egyéb része. A magyar médiának komoly felelősége van abban, hogy ezeket az értékeket a társadalom megismerje, és általános elismertségnek örvendjenek.

Termékbemutatót is tartottak a művelődési központban
Termékbemutatót is tartottak a művelődési központban

A konferencián felszólaltak a magyar termelők, vállalkozások képviselői (Mándoki Andor – Magyar Munka Magyar Érték Alapítvány, Nagyernyei- Kullmann Gyula – Magyar Áruk Szövetsége, dr. Szalay László – Országos Magyar Méhészeti Egyesület, Váradi Lajos – Országos Takarékszövetkezeti Szövetség, dr. Makláry Zsuzsa – Béres Rt.), az országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottságának tagjai (Molnár Béla alelnök, Zsakó Ildikó szakértő), valamint a sajtó munkatársai (Zalka Katalin – Képmás családmagazin, Kovács Anita – Lánchíd Rádió, Szikora József – Katolikus Rádió, Borókai Gábor – Heti Válasz).

Lovas Pál hegyvidéki alpolgármester a kerületi biopiac jelentőségéről szólva elmondta, hétről hétre egyre többen keresik fel a piacot, ahol ma már a magyar bioélelmiszerek teljes palettája megtalálható a zöldségektől, gyümölcsöktől a húsféleségeken át a késztermékekig. A piac szervezője, a Magyar Biokultúra Szövetség nagy hangsúlyt helyez arra, hogy ellenőrizze az itt kínált élelmiszerek eredetét, azt, hogy az árukat valóban ökológiai gazdálkodással termelték-e meg. E gazdálkodási mód révén válnak ugyanis egészségesebbé a biotermékek – például vitaminban, ásványi anyagban és nyomelemben gazdagabbá, ugyanakkor káros kemikáliáktól mentessé.

Lovas Pál kijelentette, a biopiac révén biztosítani tudják az itt élőknek, hogy egészséges, magyar termékeket vásárolhassanak. Az önkormányzat a rászorulókat is igyekszik ellátni bioélelmiszerekkel, az árusok által felajánlott terményadományokat minden hónapban a helyi szociális és nevelési intézményeknek juttatják el.

-z-