Mozgás a visszér ellen - is!


Ne tegyük keresztbe!
Lábaink megfelelő tornáztatásával megelőzhetjük a visszerek kialakulását, de a már kialakult tünetek is enyhíthetők megfelelő mozgással. Jó tudni: a terhesség során kialakuló visszerek a szülés után eltűnnek! A megelőzéshez ajánlható az úszás, a sétálás, lépcsőzés, biciklizés, mert ezek javítják a keringést.

Meglévő visszerek esetén az úszás és a háton fekve végzett gyakorlatok ajánlottak. A váltott hideg-meleg zuhany is javítja a láb keringését. Célszerű kerülni viszont a forró fürdőt, a szaunát és a napozást. Rossz hatású lehet a magas sarkú cipők viselése és a keresztbe tett lábbal ülés is, de a sokáig egy helyben való állás is kedvez a visszerek kialakulásának. Segíthet a felpolcolt lábbal történő pihenés.


A magas sarok is káros
Jó hatású lehet a masszázs is, amelyet alulról fölfelé kell végezni, és a csomók alatt nem szabad maszszírozni, csak fölötte. A már kitágult, gyulladt visszereken általában sebészeti beavatkozások segítenek. A különböző krémek és kapszulák sokszor csak a gyulladást csökkentik, de a visszeret nem mindig tudják eltüntetni.

Barabás Juli és Járay Mari