Nem eladó e táj

"Örök-zöld – természeti örökségünk a zöld Hegyvidék" – ez a címe a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény legújabb kiállításának. A tárlat a kerületi erdők történetét mutatja be.

A Hegyvidék zöldterületeinek történetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők a helytörténeti gyűjtemény új kiállításán. A megnyitón Lovas Pál alpolgármester kiemelte, hogy azoknak, akik szeretik a kerületet és környezetüket, feladataik is vannak. Mert a szeretet mindig kötelezettségekkel is jár: ebben az esetben azzal, hogy védjük természeti kincseinket. Az alpolgármester hangsúlyozta: a kerület minden négyzetméterét óvni kell, és nem szabad engedni, hogy – mint arra egy régi óriásplakát is felhívta a figyelmet – eladó legyen e táj. Lovas Pál kérte, a kerületi lakosok azzal is segítsék munkáját, hogy amennyiben bármilyen természetkárosító jelenséggel találkoznak, azt jelzik az önkormányzatnak.

Nem eladó e táj
"Onnan fentről jöttetek?"

Dr. Boda Zoltán, a Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészetének vezetője elmondta, a tárlat látványos példa arra, milyen sikereket érhetnek el összefogással a kerületi lakosok, az önkormányzat és az erdészet. Felhívta azonban a figyelmet, hogy senki ne elégedjen meg a kiállítás megtekintésével, hanem húzzon túracipőt, és látogasson el a budai hegyek erdeibe.

Az Örök-zöld című tárlat nem titkolt célja, hogy a látogatók valóban kedvet kapjanak egy kiránduláshoz, miután a gyűjtemény kiállítótermeiben "kicsiben" találkozhatnak a XII. kerület természeti kincseivel, erdei kulturális emlékhelyeivel. A gyűjteményben számos oldalról megismerhető a kerület be nem épített részeinek története, mindennapi élete: a védett növény- és állatfajok, az erdészek állhatatos munkája, vagy akár a több mint százéves turista- és vadászhagyományok.

B. A.

A kiállítást kedden, csütörtökön és pénteken 10–18 óráig lehet megtekinteni a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény Beethoven utca 1/b alatti kiállítótermeiben. A belépés díjtalan.