Önkéntesek takarították a budai erdőt

Egy üzletviteli szolgáltató cég munkatársai két napon át önkéntes munkában takarították a Normafa és Csillebérc környéki erdőket. Az eredmény 130 köbméter vegyes hulladék.
Amilyen könnyű a fák sűrűjébe behajítani egy üdítősüveget vagy sörösdobozt, olyan nehéz az erdőt megszabadítani a szeméttől. A Diageo cég önkéntesei éppen erre vállalkoztak: a most induló „Segítő kezek” elnevezésű vállalati társadalmi felelősségvállalási program keretében mintegy 130 köbméternyi vegyes hulladékot gyűjtöttek a Normafa és Csillebérc környékén. Az önkéntesek az eldobott palackoktól az építési törmeléken át a kibelezett háztartási készülékekig szinte mindennel találkoztak. Egy elhagyott hajléktalanlak maradványaiba is belefutottak – ezeket a többi szeméttel együtt elhordták. A Hulladék Munkaszövetség (HuMuSz) által koordinált szemétszedést a vállalat alkalmazottai két napon át végezték – a terepen több mint kétszáz munkatárs dolgozott négy turnusban. A HuMuSz számításai szerint ennyi ember munkája még közhasznú munkás órabérrel számolva is majd’ egymillió forintnyi értéket jelent. S ha ehhez hozzávesszük a közvetlen eszköz- és elszállítási költségeket, két nap alatt másfél millió forintot „kapott” a környék.
 
Önkéntesek takarították a budai erdőt
Gyűlik a szemét

Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője közölte: hálásak a segítségért, hiszen egyetlen köbméter szemét kigyűjtése, elszállítása és ártalmatlanítása mintegy 8000 forintjába kerülne az erdészetnek. Ez esetben csak a  szállítás költségeit kellett állniuk, igaz, 130 köbméter vegyes hulladék esetében ez is igen jelentős tétel. A nagyságrendre jellemző, hogy a felrakodás és az elszállítás is másfél napig tartott. A szóvivő hozzátette: a szomorú realitás az, hogy évente legalább hatvan hasonló nagyságrendű akcióra lenne szükség csak a fővárosi erdőkben, ahonnan az erdészet minden esztendőben közel hatezer köbméter szétszórt szemetet távolít el. Így aztán ez a mostani akció is csak csepp a tengerben, de a legkisebb segítség is számít. Természetesen nem csak szemetet lehet szedni, az önkéntes csapatok a megrongált vagy elcsúfított padok, erdei játszóterek, tájékoztató táblák helyreállítására, vagy parkosításra és faültetésre is vállalkozhatnak. A lehetőség és a feladat tehát adott, rendberakásra és gondozásra váró zöld közterület pedig, sajnos, bőven akad.