Örök-zöld

Új kiállítás várja a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény látogatóit. Az Örök-zöld örökzöld témát dolgoz fel: a hegyvidéki erdőket és a turizmust.

Április elején zárt be az Amiről a Hegyvidék mesél… című kiállítás, amely az ősidőktől a XX. századig dolgozta fel a XII. kerület történetét. Most a sokak által megismert helytörténeti tárlat egy résztémáját – a turizmust és a hegyvidéki erdőket – emelték ki a gyűjtemény munkatársai.

A Hegyvidékhez tartozó erdőkre mindenki úgy tekint, mint kedvelt kirándulóhelyre, a főváros tüdejére. E kivételezett helyzetet mutatja be a gyűjtemény új, Örök-zöld címet viselő kiállítása. A látogatók tizenkét különböző témán keresztül közelebbi kapcsolatba kerülhetnek a lakóhelyüket körülvevő erdőkkel, azok élővilágával, az erdészek munkájával, szembesülhetnek a környezetszennyezés ártalmaival. Archív felvételek idézik fel a kerület hetven évvel ezelőtti arculatát.

Örök-zöld
Az erdőművelés eszközei

A tárlat rendezésekor a cél az volt, hogy egy kis erdőt varázsoljanak a Beethoven utcai épület kiállítótermeibe, és rávegyék a látogatókat, ismerjék meg és szeressék a közelben lévő zöldterületeket. A kerületi önkormányzat egyébként is sokat tesz annak érdekében, hogy megmaradjanak ezek a területek, ehhez azonban a lakosság együttműködésére is szükség van. A helytörténeti gyűjtemény az új kiállítással ebben kíván szerepet vállalni, az egyik legfontosabb cél, hogy már a kisiskolások is megtanulják becsülni a természeti értékeket.

Az Örök-zöld című kiállítást 2008 szeptemberéig láthatják az érdeklődők a Beethoven utca 1/b alatti épületben. A belépés továbbra is díjtalan.

B. A.

Helyesbítés
Április 18-i számunkban, a Jelképek című kiállítást bemutató cikkünkben tévesen jelentek meg az alkotó életrajzi adatai. Merényi Valéria a Magyar Képzőművészeti Főiskolán szerzett diplomát, s 1981-ben volt a Pannónia Filmstúdió munkatársa. Alkotómunkája mellett az elmúlt években rajzot tanított általános és középiskolai diákoknak. A tévesen közölt adatok miatt a művésznő szíves elnézését kérjük!