Ősz? Kezdjünk új életet!

Újév napjához hasonlóan az ősz is a nagy elhatározások ideje. Ilyenkor megfogadjuk, hogy mostantól egészséges tízórait csomagolunk a csemetéknek, rendszeresen kikérdezzük tőlük a leckét, elmegyünk aerobikra.

Az iskolakezdés nemcsak a gyermekek életében a kezdete valami újnak, jelentősnek, a felnőtteknél is új időszámítás kezdődik. A nyári lazaság, szabadság után mindannyian újult erővel és lelkesedéssel vetjük bele magunkat a munkába. Ám nem egyszerű ezt a lendületet, motiváltságot hosszú távon fenntartani.

Talán hihetetlennek tűnik, de a mozgás, a sport rengeteget segíthet abban, hogy könnyedén vegyük a hétköznapokban felmerülő akadályokat. „Ugyan hogyan tehetne energikusabbá egy olyan dolog, amitől elfáradok?” – gondolják sokan. A válasz egyszerű: a mozgás hatására javul az állóképességünk, az erőnlétünk, a rendszeres testedzés jó hatással van testi és lelki teherbírásunkra egyaránt.

Próbálja ki, mennyivel jobban megy a szellemi munka, ha előző nap alaposan átmozgatta a testét. A mozgás az egyik leghatékonyabb stresszűző, hatására ugyanis úgynevezett boldogsághormonok, azaz endorfi nok szabadulnak fel, ezért érezzük magunkat feldobottnak egy jó edzés után. Ráadásul a hatékony edzésnek nem kell fárasztónak, szenvedősnek lennie! Nem utolsósorban pedig a mozgás segít megszabadulni a felesleges zsírpárnáktól, ezzel egészségesebbé, könnyedebbé, fürgébbé és hatékonyabbá varázsolja testünket.

Ugye, ön is kedvet kapott hozzá? Következzék néhány tanács, hogyan teheti a mozgást mindennapjai részévé akkor is, ha elfoglalt.

Ösz? Kezdjünk új életet!

Találjunk időt!
Az ősz első néhány hetében kialakul az „új életünk” rendszere. Ha már látja, milyen lesz a hétköznapok rutinja, hogyan alakul a munkaideje, milyen lesz a gyerekek órarendje, mikor kell őket különórára vinnie, megtalálhatja a saját edzésére szánható időt. Ha a korai edzés híve, próbálja reggelente a párjára bízni a kicsik iskolába, óvodába kísérését, és menjen aerobikórára, fusson, vagy ússzon fél órát.

Ha hosszabb az ebédszünete, oda is beszoríthatja az átmozgató edzőtermi edzést. Keressen olyan sportolási lehetőséget a kicsiknek, ahol ön is mozoghat. Ha csak este jut idő sportra, munka után vegye az irányt a sportpálya vagy az edzőterem felé. Minden csak időzítés kérdése!

Hiába próbálkozik, mégsem talál olyan időpontot, amikor magára hagyhatná a családot vagy a munkát? Nincs ok az aggodalomra: egy-egy sportos hétvégi program is kiválóan megfelel a célnak. Fontos azonban, hogy ragaszkodjon a rendszerességhez. Járják végig hétvégenként hazánk gyönyörű tájait, előnyben részesítve a hegyvidékeket, és máris jó néhány kalóriától megszabadulva, élményekkel gazdagabban térhetnek haza.

Egy-egy közös focimeccs, amelyre akár a rokonokat, szomszédokat is meginvitálják, szintén jó móka és remek mozgási lehetőség. Ha már nagyobbak a gyerekek, kocogni, kerékpározni is mehetnek együtt, mindannyian élvezni fogják.

Szárnyaljon a fantázia!
Mit csinál, ha van egy üres órája? Gondolatban rendszerezi a munkáit, takarít egy kicsit, vagy olvasgat inkább? Határozza el, hogy mostantól mozog ilyen alkalmakkor. Egy kiadós sétával már sokat tett egészségéért és fi ttségéért, hát még, ha kerékpárra pattan, vagy futócipőt húz. Ha ritka az ilyen alkalom, autózás helyett menjen gyalog dolgozni, lift helyett válassza a lépcsőt, szálljon le egy megállóval előbb a buszról, vagy vigye a gyerekeket kerékpárral suliba.

Ha mozgásról van szó, hagyja szabadon szárnyalni a fantáziáját. Legtöbbünknek a sportról az edzőterem, az aerobik és a futás jutnak eszünkbe. Valóban ezek a legkézenfekvőbb dolgok, de nem biztos, hogy mindig a legpraktikusabbak és a legszórakoztatóbbak is. Időhiányban szenvedők, ha célzott edzésre vágynak, tartsanak otthon néhány bármikor „bevethető” fitnesz-videokazettát vagy DVD-t. Minél nagyobb a gyűjtemény, annál kisebb a veszély, hogy unalmassá válik a tréning.

Családosok válogassanak az évszak kínálta és a gyerekek életkorának megfelelő számtalan lehetőség közül. Tanuljanak meg együtt görkorcsolyázni, tanítsa meg a kicsiket úszni vagy ugrókötelezni, menjenek korcsolyázni a közeli tóra. A lényeg, hogy ne legyen rest, és lássa meg mindenben a mozgás lehetőségét. Ha a kicsik futkározni, labdázni szeretnének, legyen ön is a játék részese!

Fontos a rendszeresség
A célokhoz ragaszkodni kell, de nem betű szerint és nem mindenáron. A mozgás csodás hatásainak megtapasztalásához szükség van a rendszerességre, de tudatosítsa magában, hogy ha egyszer-egyszer nem úgy alakul a nap vagy a hétvége, ahogyan azt eltervezte, az még nem katasztrófa. Határozza el, hogy következetesen, de kellő rugalmassággal kezeli a célkitűzéseit, és máris nem tűnik majd olyan teljesíthetetlennek a dolog. Bízzon önmagában, higgye el, hogy ha erős az elhatározása, valahogy mindig úgy tudja majd alakítani a dolgokat, ahogy szeretné, és a siker nem marad el.

(Forrás: TESZ Alapítvány)