Príma ez a torna

Még nyáron sem volt holtszezonja a Virányosi Közösségi Házban annak a programnak, amelyet a Happy Torna Stúdió munkatársai kínálnak elsősorban nők számára. A speciális, zenés mozgáslehetőségnek már a neve is ígéretes.
Príma ez a torna
Minden izmot megmozgat
„A Príma Torna korhatár nélkül, bármikor elkezdhető tömegsport. Javítja a tartást, a ritmusérzéket, az egyensúlyt, formálja a testet. A nőies mozdulatok, az élvezetes koreográfi a kikapcsolnak a mindennapokból, és felfrissítik a szellemet.” Ezeket a gondolatokat a közösségi ház programfüzetéből idéztük, de a személyes tapasztalatok sem mondtak ellent mindennek.

Az egyik résztvevő, Kemény Judit lelkesen mesélte:
– A torna nélkül régóta nem tudom elképzelni az életem. Tetszik a koreográfiája, jólesik a rendszeres mozgás. Tapasztaltam, mit jelent a kondícióm megőrzésében is. Nem véletlen, hogy több mint tíz éve hűséges vagyok ehhez a mozgásformához, és minden nőnek csak ajánlhatom: próbálja ki, de ne adja fel az első nehézségek után!

A Happy Torna Stúdió vezetője Gálbory Zsuzsanna, akit először arról faggattunk, valójában mit kínálnak a hölgyeknek.

– Ez egy speciális női kondicionáló torna, amely minden izmot megmozgat. Koreográfi ája van, amit tanulni lehet, mert havonként változnak benne bizonyos részek. A bemelegítés után a vádli, a belső comb, a hát, majd ismét a comb, aztán a has, a far, a hát, majd újból a has, a far, a comb izmainak megmozgatása a cél. Az utolsó részt nevezzük levezetésnek, relaxálásnak. Minderre egy óránk van, de havonta változik, hogy melyik izomcsoporttal foglalkozunk erősebben.

Honnan szerezhetnek tudomást erről a tornáról azok, akik nem Hegyvidéken élnek?
– Bár van honlapunk is, sokszor mégis a szájhagyományt tartjuk igazán eredményesnek. Aki megszerette a Príma Tornát, hű marad hozzánk hosszú éveken keresztül. Majdhogynem klubnak tekintjük a torna közösségét. Bármikor el lehet kezdeni, s bárki jöhet, aki kedvet érez ehhez a mozgáshoz. Korhatár nélkül működünk, a legfiatalabb tagunk tizenegy éves, a legidősebb nem sokkal több hatvannál.

Mire számíthat, aki van olyan merész, hogy eljön az első órára minden gyakorlat nélkül?
– Önmaga fejlesztésére. Az első három-négy óra igazából tanulással, a koreográfi a elsajátításával telik. Csak ezután tud a kezdő odafigyelni a saját izomzatára, arra, hogy mit milyen szinten képes elvégezni.

Az egyik csoporttag, Müller Éva megerősíti az elhangzottakat:
– Nagyon változatos a mozgás, nem kell ugrálni, mint más tornáknál, és mindenki maga érzi, hol vannak a gyenge pontjai, hol szorul erősítésre. Ám nemcsak a tagság hűséges, hanem az oktatók is, mint például Csongrádi Ágota, aki közel húsz éve ismerkedett meg a Príma Tornával, és adja tovább ezt a mozgásformát.

Milyenek a tanítványok?
– Lelkesek! Nagy akarat van bennük, büszkék lehetnek a kitartásukra. Nemcsak azok találnak meg bennünket, akik a környéken laknak, vannak sokkal távolabbról, például Gödöllőről érkezők is. Nagy öröm, hogy befogadtak minket a Virányosi Közösségi Házban, amelynek az erre a célra szolgáló helyiségeit béreljük. Szakképzett oktatókkal dolgozunk, akik hetenként járnak maguk is edzésekre, és új anyagot tanulnak a havonkénti változásokhoz. Munkánkról pozitív viszszajelzéseket kapunk, de a legjobb bizonyíték a torna szükségességére, hogy akik egyszer belekóstolnak, többnyire itt ragadnak.

Moldován Ibolya

Információk a Príma Tornáról: a www.sportkapu.hu internetes oldalon, a Virányosi Közösségi Ház programfüzetében, a 275-1555-ös telefonszámon és a Hegyvidék újság programajánlójában.