Romantikus formabontás

Romantikus formabontás
Füzesséry Erika textilművész a Zugligeti Kemping Tavaszköszöntő című rendezvényén mutatta be tavaszt idéző szőnyegkollekciójának terveit és mintáit. A kerületi Moholy-Nagy Művészeti Egyetem galériájában ugyanekkor volt látható néhány tavaszias, modern szőnyege is (Brinkus Kata világító szőnyegeinek és Gulyás Judit nyírott szőnyegeinek társaságában).

Füzesséry Erika, aki 1987-ben szövő- és nyomóipari formatervezői diplomát (1990-ben mesterfokozatú diplomát is) szerzett az említett egyetemen, 1997 óta készít a hagyományos díszítő-burkoló funkción és a formai tradíciókon – például a téglalap alakú formán – túllépő, montázsszerű szőnyegplasztikákat. 2001 óta úgynevezett handtufting (kézi tűzésű) technológiával készülő szőnyegeket is tervez, ami azt jelenti, hogy egy sűrített levegővel működő eszközzel belövik a gyapjúcsomókat az alapszövetbe, ami által különféle plasztikus felületek (mélyedések, vágások, nyírható dús felületek stb.) hozhatók létre.

A művésznő ugyan nem követi a divathullámokat, kiállított szőnyegeinek színei mégis megfelelnek a legújabb irányzatnak, mely szerint 2007-ben a tompább földszíneket felváltják az élénkebb, fiatalosabb színösszeállítások és a különleges színkombinációk. Ezzel a magyar hagyományhoz is közel került, ugyanis a régi torontáli szőnyegeket is a friss, élénk színek jellemzik.

(kérész)