Rostdús táplálkozással az aranyér ellen

Rostban gazdag étrenddel számos betegséget megelőzhetünk. Tudományos kutatások igazolják, hogy olyan népcsoportoknál, amelyeknél az étrend nagy mennyiségben tartalmaz növényi rostokat, lényegesen kisebb a vastagbélrák, az epekőbetegség, a cukorbetegség és a szívkoszorúér-betegségek előfordulása.


A teljes kiőrlésű kenyér rostban gazdag
Az aranyér kellemetlen tüneteit enyhíthetjük, ha a székletünket puhítjuk. Ezért javasolt a rostban gazdag élelmiszerek, zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása. Ezek a fel nem szívódó, nagymértékben emészthetetlen növényi rostok a bélben vizet szívnak magukba, ezáltal megpuhulnak, növelik a széklet tömegét, így elősegítik a béltartalom továbbjutását. Éppen ezért a rostok bevitele mellett nélkülözhetetlen a megfelelő mennyiségű - napi másfél-két liter - folyadék bevitele is, hogy a széklet megfelelően lágy legyen.

A táplálék rosttartalma függ a feldolgozás és az elkészítés módjától is. A főzés és a konzerválás jelentősen csökkenti a rostok mennyiségét, míg az ételek hevítése, sütése növelheti azt. Tapasztalatok szerint a testmozgás, így a futás, az úszás, a gyors tempójú séta sokat segít a megfelelő bélműködés elérésében.

Barabás Juli és Járay Mari