A Széchenyi-hegyi tévéállomás

Hazánkban a televízió-hálózat kiépítése 1953-ban kezdődött. A távközlés akkor a Magyar Posta hatáskörébe tartozott, így a tévéadások továbbítása, sugárzása is. Már kezdetben is a Széchenyi-hegyre tervezték a tévéadó megépítését, mivel a Budai-hegységnek ez a nyúlványa volt az, amely még nem tartozott szervesen a lakott területekhez, mégis beékelődött a városba.

A Széchenyi-hegyi tévéállomás

Az első kísérleti antennákat az Agancs utca 30–32. szám alatti lakóépület tetejére telepítették. Később egy 50 méteres acéltornyot emeltek az épület mellé, és azon helyezték el a műszereket. Ezzel jelentősen kibővült a televízióadás-hálózat, és annak érdekében, hogy kielégíthessék a megnőtt igényeket, birtokba vették a Magyar Televízió Szabadság téri székházát.

A hálózat kiépítése ezzel nem állt le: három évvel később, 1956 nyarán elkezdődtek annak az 53 méter magas toronynak az építési munkálatai, amelyet szinte egész Budapestről látni lehet. Az antennákkal együtt az épület magassága eléri a 91 métert. A torony átadására azonban csak 1958-ban került sor; ekkor kezdett el nyolcvan kilométeres körben sugározni az a televízióadó, amelyet ma is láthatunk a Széchenyi-hegyen.

B. A.