Tanítványból tanár

Az egykor 67 százalékos rokkant beteg, a 45 éves Szalai István a napokban vette át a Testnevelési Egyetemen rekreáció-irányító diplomáját. Célja, hogy a világ egyik leghajlékonyabb emberévé fejlessze magát.


Szalai István, a gumiember
Előadásaiból tudjuk, hogy felesége halála után pszichoszomatikus betegségek sora ásta alá egészségét.

- Gyomor-, vékony- és vastagbélhurut mellett vérző vastagbélgyulladással kezeltek. Volt hasnyálmirigy-gyulladásom, krónikus fülzúgásom. Asztmatikus panaszok, pánikszindró ma, faridegzsába, gerinccsatorna-szűkület keserítették életem. Gerincfájdalmaimat és lábzsibbadásom két kiszakadt gerincsérv okozta. Már előjegyeztek gerincműtétre, amikor egy tévés műsorban meghallottam a nyolcvanas éveiben járó Etka anyó biztató kijelentését: a betegségeinkből való kilábaláshoz létezik más megoldás is. Korábban is hallottam már a jóga terápiás hatásairól, például egy szanatóriumi kezelés során attól a gyógytornásztól, akihez egyéni gerinctornára voltam beosztva. Nem volt veszítenivalóm, Budapesten kapcsolatba kerültem Etka anyó tanítványaival, többek között a tizenkettedik kerületben Tóth Líviával. Nagyon rövid idő alatt, két hónap elteltével kezdtem érezni a kedvező változást.

Mostani, szálfaegyenes testtartását milyen úton érte el?

- Azt a tanácsot kaptam mestere- imtől: ha kidomborítom a mellkasom, "helyére teszem a fejem", megváltoztatom a gondolkodásmódomat, az élethez való hozzáállásomat, megtanulom elfogadni és szeretni önmagam, tisztelni az életet, akkor megbánthatatlan és megsérthetetlen leszek.

Mennyi időt gyakorolt naponta?

- Betegségeim meglétekor napi tíz-tizenöt percet voltam képes gyakorolni, amit fokozatosan növeltem. Két hónap elteltével már napi hat órára emeltem az adagot, amit közbeiktatott lazításokkal végeztem. A speciális gyakorlatokkal kilazítottam ízületeimet, az egész gerincoszlopot, kidolgoztam izmaimat. Különös hangsúlyt fektettem a két lapocka közötti csigolyaszakaszra, amit a szív érzőközpontjának neveznek. Ezáltal szinte fáradhatatlanná váltam. Elfogott a tanulási vágy. A napokban a harmadik diplomámat vettem át a TF-en.

A gyakorláson és önképzésen túl mivel foglalkozik?

- Tanfolyamokat és előadásokat szervezek, itt további tapasztalatokat szerzek a résztvevőktől. Bemutatom azokat a gyakorlatokat, amelyeken keresztül mások is javíthatnak egészségi állapotukon, illetve a még ki nem alakult betegségeket is képesek megelőzni. Házhoz járok súlyos betegekhez. Személyes jelenlétemmel hitet akarok önteni az útkeresőkbe, hogy amit én már elértem, arra mások is képesek.

Melyek a távolabbi céljai?

- A világ egyik leghajlékonyabb emberévé szándékozom fejleszteni magam. Arra vágyom, hogy minél kevesebb beteg ember legyen körülöttem. Terjesztem azt az erőgyűjtő módszert, aminek lényege, hogy a velünk született ősi, természetes képességeinket újra felszínre hozzuk.

Mi a helyzet az idősebb korosztállyal?

- A javulás egyáltalán nem kor függvénye. Saját gondolatunk irányítása, valamint a rendszeres napi gyakorlás által bárki javulást érhet el, bizonyítja mindezt követőink sokasága.

Kiss Erzsébet