TFSE - sportpedagógiai műhely

A XII. kerületben működő három nagy sportegyesület közül kettőt – a Hegyvidék SE-t és a BSE-t – már bemutattuk. Ezúttal a TFSE-n a sor, amely szimbiózisban működik a Testnevelési Egyetemmel.
TFSE
A korfball csapat
A TFSE a Testnevelési Főiskola Sportegyesület kezdőbetűit rejti, az egyetemi rangot nyert intézmény – új nevén: Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kara – sportegyesületének kezdőbetűi (SETSKSE) ugyanis inkább nyelvtörő mondókára emlékeztetnének…

1925-ben, amikor létrehozták a Testnevelési Főiskolát, TFSC néven alakult meg a sportklub. (TFSE azért nem lehetetett, mert azt a Polgári Iskolai Tanárképző Főiskola foglalta le. A TF fennállása első négy évében e főiskola létesítményeit használta, majd 1928-ban Szegedre telepítették át a tanárképzőt, s létesítményeit a TF rendelkezésére bocsátották. A TFSC-t azonban csak a háború után keresztelték át TFSE-re.) A TFSC mindössze négy szakosztállyal indult (atlétikai, torna, vívó és turisztikai), 1926-ban azonban már újabb négy (úszó, korcsolyázó, tenisz és evezős), egy évvel később pedig még kettő (birkózó és labdajáték) alakult.

A TFSE önálló jogi személy, ám mivel a TF gyakorló műhelye is, a mindenkori oktatási és sportszakmai dékánhelyettes felügyelete alá tartozik. Dr. Reigl Mariann egyetemi docens így összegezte tapasztalatait: – A TFSE tagjainak nyolcvan százaléka hallgató, a többi néhány évig még visszajáró végzett növendék, illetve 1970 óta egy-két szakosztályban gyerekek is sportolnak. Aki a TF-re beiratkozik, az – a levelező tagozatos hallgatók kivételével – két évig automatikusan tagja a TFSE-nek is. A TFSE-ben nem megtalálható sportot űző hallgatók más egyesületekben sportolnak, de a TF-en is kell sportszakmai gyakorlatot végezniük. Néhány olyan élsportolót is elengedtünk, aki a TFSE-ben is versenyezhetne. Melendez Bea például a BSE röplabdacsapatát erősíti. A mindenkori színvonal a beiskolázástól függ: mennyire tudjuk pótolni a végzetteket. A tradicionális sportágakban – torna, atlétika –, amelyeknek önálló tanszékük van a TF-en, állandóak a szakosztályok, ezeket a tanszéki csoportok működtetik. Más szakosztályok attól függően léteznek, hogy van-e hallgatói csoport, amely az adott sportágban vállalja a versenyzést. Három éve korfballés hegymászó-szakosztály is működik, de volt már baseballcsapatunk is. Az atlétika-, cselgáncs-, ritmikus gimnasztika és úszószakosztályokban gyerekek is sportolnak, e négy sportágban hallgatók is edzősködnek. A TFSE szakosztályai tagdíjakból, pályázatokból tartják fenn magukat, a TF létesítményeiért nem kell fizetniük. Néhány szakosztály (birkózás, cselgáncs, kosárlabda) más egyesületekkel fuzionált, mert magasabb osztályú bajnokságban jelentősek a kiadások, azonkívül a TFSE nem tud kiállítani utánpótláscsapatot. A női kosárlabdázóknak például a BEAC-cal van szerződésük. 

Az elmúlt években visszaesett az élsport a TF-en, főként a labdajátékokban, ugyanis nehéz egyeztetni a tanulást és az edzésidőket. Az egyéni sportágakban ebből a szempontból könnyebb a helyzet.

Kérész Gyula

A TFSE JELENLEGI SZAKOSZTÁLYAI
Atlétika. Ez a legeredményesebb és legnépesebb szakosztály. Számos későbbi világnagyság versenyzett itt, elég csak Németh Angéla, Zsivótzky Gyula, Kulcsár Gergely, Németh Miklós nevét említeni. A jelenlegiek közül Kolossváry István – akiről nemrég írtunk – és Kari Tamás érte el a legjobb eredményeket (400 és 800 méteren).
Torna. A női és a férfi csapat is volt már magyar bajnok. Tavaly anők első, a férfi ak második helyen végeztek az NB II-ben. Olyan tornászok versenyeztek a TFSE (kék-fehér) színeiben, mint Keleti Ágnes, Köteles Erzsébet, Tass Olga vagy Csányi Raymund.
Birkózás. Kárpáti Károly olimpiai aranyat szerzett 1930-ban. Tavaly a felnőttek kötött- és szabadfogású országos bajnokságain több bajnoki címet is elértek. Pucheld Gábor és Wöller Gergő felnőttválogatott.
Cselgáncs. Farkas Bálint és Németh Tamás felnőtt bajnoki címet szerzett idén. Hadfi Dániel néhány éve világkupát nyert, 2007-ben Európa-bajnok lett. Dr. Németh Endre edzőt idén másodszor tüntették ki a „Kiemelkedő sportteljesítmény”-díjjal.
Úszás. A szakosztály TF-es tagjai közül az elsőéves Lipcsei Krisztina döntőbe került a budapesti Eb-n 200 pillangón. A „külsős” tagok közül korosztályos bajnokságokon dobogón végzett Kovács Anett és Joó Sára.
Vízimentő. Az idei Eb-n Lipcsei Krisztina 2., Kovács Anett 3. helyen végzett 200 méteres akadályúszásban (nyolcszor kell átúszni két 70 centiméteres háló alatt), az ifj úsági Eb-n Kovács Anett nyerte ezt a számot. A felnőtt váltóúszásban a lányok a 3., a fiúk a 4. helyen végeztek.
Röplabda. A lányoknál az első csapat – a Nirvana SC-vel együttműködve – az Extraligában játszik, idén a tizenhat közé jutott el. A férfiak a Budapest I. osztályban szerepelnek.
Kézilabda. A férfi - és a női csapat is játszott már az I. osztályban, a dobogóig is eljutottak. A mostani gárda az NB II-ben szerepel.
Női kosárlabda. A szakosztály több bajnoki címmel is dicsekedhet. A mostani csapat az NB I/B-ben szerepel.
Korfball. (Palánk nélküli kosárlabda, vegyes csapatokkal.) Az NB I-ben játszó csapat idén főiskolai bajnoki címet szerzett. Nagy Andrea felnőttválogatott.
Férfi labdarúgás. A Budapest I. osztályban szerepelnek a labdarúgók.
Aerobik. A felnőtt trió második helyen végzett a Magyar Kupában 2005-ben.
Ritmikus gimnasztika. Jelenleg tíz utánpótlás korú versenyző sportol ebben a szakosztályban.
Hegymászás. Nem versenyszerű sportág.