Tizenöt év a gyerekekért

Tavaly ünnepelte tizenötödik születésnapját a Jókai Mór Általános és Német Nemzetiségi Iskola HON Alapítványa. A civil szervezet azon kisszámú alapítványok egyike, amely a rendszerváltás óta megszakítás nélkül tevékenykedik.


Tartásjavító padok várják a gyerekeket
A civil szervezetek egyre fontosabb szerepet töltenek be a társadalom életében, ezért is fontos, hogy a gyerekek már idejekorán megismerkedjenek e szféra működésével. Erre kiváló lehetőséget teremt a Jókai iskolában működő alapítvány, amely egyfajta mintaként szolgál a tanulók számára. A gyerekek közvetlenül megtapasztalhatják, hogyan is működik a valóságban egy civil szervezet. Részt vállalhatnak munkájában, és a mindennapok sikerei mellett magukba szívják a civil értékek tiszteletét, megismerik az együvé tartozás élményét.

A Jókai iskola HON Alapítványa bevételeinek javarészét a szülők és a tanárok adófelajánlásai teszik ki - tudtuk meg Hellerné Nádor Ildikó igazgatótól. Ezért is fontos, hogy a gyerekek tisztában legyenek azzal, mire költötték a támogatásokat, napról napra megtapasztalják, hogy az alapítvány értük dolgozik. Úgy tűnik, ezt ők érzik is, amit mi sem mutat jobban, hogy tevékenyen közreműködnek a különböző adománygyűjtő akciókban, vagy éppen az egy százalékos felajánlások célba juttatásában, és jó hírét viszik az alapítványnak. Éppen ez utóbbi az egyik legnagyobb siker: azt mutatja, hogy a gyerekek felvállalják az itt folyó munkát, beszélnek róla otthon szüleiknek, akik gyermekeiken keresztül beavatottá, s így résztvevővé válnak - emelte ki az igazgatónő.

Az alapítvány rendszeresen indul különböző pályázatokon, igyekezve minél több külső forrást bevonni a költségvetésébe. Székhelye az iskolában van, kuratóriumában szülők, tanárok és külsős tagok tevékenykednek. Szervezetileg azonban független az oktatási intézménytől, ami nagyobb mozgásteret és működési szabadságot enged.

Ami a fejlesztéseket illeti, az alapítvány közreműködésének köszönhetően jelentősen javult az iskola informatikai háttere, bevezették az internetet, új számítógépeket vásároltak, bővítették a multimédiás eszközparkot. Ugyancsak alapítványi pénzből valósult meg a folyosói öltözőszekrények komfortosítása. Immár második éve zajlik a felső tagozat padjainak és székeinek cseréje. Példaértékű a beruházás, hiszen ilyen ergonómiailag tesztelt, tartásjavító iskolabútorok csak a Jókai iskolában várják a tanulókat.

Az eszközfejlesztések mellett jut pénz kulturális és szakmai programok szervezésére is. Ennek keretében az alapítvány támogatja a tanárok továbbképzését, elősegíti a szakmai fejlődésüket. Jelentősen hozzájárul az iskolai zenekar, a színjátszó kör és a százötven gyermeket összefogó Jókai Néptánccsoport működéséhez, részt vesz a határokon átívelő testvériskolai kapcsolatok ápolásában. Szerepet vállal a rászoruló gyermekek nyári táboroztatásának finanszírozásában, illetve támogatja az erdei iskola programjait is. Mindemellett az alapítvány saját maga is ír ki pályázatokat, ami ösztönzőleg hat az iskolai életre.

Kn