Változtatási tilalom a gyermekszanatórium védelmében

Változtatási tilalom elrendelését javasolja Pokorni Zoltán a svábhegyi gyermekszanatórium területére - a kerület polgármestere erről az intézmény tervezett bezárása ellen tartott demonstráción beszélt. A kórház dolgozói újabb tiltakozó akciókat helyeztek kilátásba.


A gyermekszanatórium valamennyi épületét felújították

Demonstrációra került sor a Svábhegyi Országos Gyermekallergológiai, Pulmonológiai és Fejlődésneurológiai Intézetnél amiatt, mert az Egészségügyi Minisztérium a kórház bezárását tervezi - holott tavaly decemberben Molnár Lajos szakminiszter még arról biztosította az intézet vezetőjét, hogy a szakmai centrum, ha szűkített keretek között is, de egyben maradhat.

Pokorni Zoltán polgármester szerint a légzési beteg gyermekeket kezelő szanatóriumra a jelenlegi helyén van szükség - mint rámutatott, nem ért egyet Horváth Ágnes egészségügyi államtitkárral, aki szerint a jó levegő helyettesíthető a gyógyszeres terápiával. Mint mondta, semmi sem indokolja az intézmény megszüntetését: a szakmai színvonal kiváló, az infrastruktúra rendben van - a kórház valamennyi épületét felújították, és a műszerpark is korszerű -, adóssága sincs a kórháznak. Pokorni Zoltán úgy vélte, nincs racionális indoka a bezárásnak; akik emellett érvelnek, csak "telekárat, ingatlanértéket, négyzetméterforintokat látnak", az ingatlanfejlesztési szempontokat a gyógyítás szempontjai elé helyezik.

Hangsúlyozta: javasolni fogja az önkormányzat képviselőtestületének, hogy a kórház területére rendeljen el változtatási tilalmat. Ezzel azt üzenik a reménybeli ingatlanfejlesztűknek, hogy "szétverhetik a kórházat, elzavarhatják a gyerekeket, széttörhetik, ami itt felépült harminc-negyven év alatt, de nem sok mindent tudnak kezdeni az ingatlannal, mert mi ezt nem engedjük". (A képviselő-testület február 8-án, lapunk megjelenését követően szavaz ez ügyben.)

Dr. Stéger Gabriella adjunktus, az intézmény közalkalmazotti tanácsának elnöke lapunk érdeklődésére elmondta: a járóbeteg-ellátás keretei között 40-60 ezer, a fekvőbeteg-ellátásban pedig mintegy nyolcezer gyermeket kezelnek évente. Az Egészségügyi Minisztérium tervei szerint a jövőben csak húsz aktív, harminc rehabilitációs és hetven, a krónikus betegek ellátására szolgáló ágyat finanszíroznának, a kórház ezzel szemben azt szeretné, ha az aktív ágyak száma legalább a százat elérné, az ellátás jelenlegi színvonalát ugyanis csak így tudják garantálni.

Az adjunktusnő kiemelte, hogy nagy szükség van a fekvőágyakra, a légzési betegségekben szenvedő gyerekek gyógyszereinek beállítása ugyanis nem megy egyik napról a másikra. Ha ezt csak járóbeteg-ellátás keretében tudnák elvégezni, akkor a gyermekek többségét hosszú utazásokra kényszerítenék, betegeik hatvan százaléka ugyanis vidékről érkezik. Hozzátette: a gyerekek sokszor azután kötnek ki náluk, hogy korábban már több kórházat is megjártak, ugyanis csak itt találnak megfelelő ellátást a különböző tüdőgyógyászati, allergológiai, illetve bronchológiai problémáikra.

A közalkalmazotti tanács elnöke szerint felháborító, hogy a szülők éveken át jelentős összegekkel támogatták a kórházat, hogy otthonosan berendezett szobákat alakíthassanak ki, és értékes műszereket vásároljanak, ezekről pedig most egyszerűen le kellene mondaniuk. Mint mondta, az intézmény dolgozói, a gyerekek és a szülők készek arra, hogy további közös tiltakozó akciókat szervezzenek a szanatórium tervezett megszüntetése ellen.

K. D.