Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Változtatási tilalom huszonhárom területen

A kerület huszonhárom kijelölt területén három évig nem lehet építési engedélyhez kötött munkát végezni - erről döntött legutóbbi ülésén a képviselő-testület. A tilalom vonatkozik például arra az ingatlanra is, amelyiken a svábhegyi gyermekszanatórium fekszik. Az ülésen elhangzott, hogy várhatóan 60-64 pedagógusstátusz szűnhet meg a közeljövőben. A polgármesteri hivatal új jegyzője, dr. Gaál Szabolcs Barna.

A képviselők jóváhagyták a helyi kisebbségi önkormányza tokkal gazdálkodási kérdésekben kötött együttműködési megállapodásokat, majd az önkormányzat vagyonával kapcsolatos rendeletekben hajtottak végre kisebb technikai módosításokat.

A testület élénk vitát követően (18 "igen" és 8 "nem" szavazattal) helyi rendeletben három évre szóló változtatási tilalmat rendelt el a kerület 23 pontján. Ezeken a területeken építési engedélyhez kötött munkák, változtatások nem történhetnek. Megindult a kerületi szabályozási tervek (KSZT-k) felülvizsgálata, aktualizálása, és a változtatási tilalom annak érdekében történik, hogy a KSZT-k elfogadásáig az érintett területeken ne kezdődhessenek visszafordíthatatlan folyamatok.

Az ellenzék képviselői kijelentették: nyílt politikai provokációnak tekintik a javaslatot. A tilalmat, amely az esetlegesen tervezett eladásokat nem tudja megakadályozni, a lakosságot is korlátozó, koncepciótlan és felesleges lépésnek tartják, ami véleményük szerint azt a veszélyt is magában hordozza, hogy az érintett magántulajdonú épületek tönkremennek. Az előterjesztő alpolgármester szerint ez a veszély nem fenyeget, mert a szabályozás elkészülte után akár egy évvel már megszűnhet a tilalom, másrészt indokolt esetben, egyedi ügyben a testületnek lehetosége van módosítani, feloldani a tilalmat ennél hamarabb is. Ezzel a lehetőséggel szükség esetén élni is fog - hangsúlyozta Pokorni Zoltán polgármester, aki elmondta: az önkormányzatnak nem áll szándékában korlátozni a magántulajdonosok lehetőségeit, de az építési törvény értelmében a tilalmat csak egy tömbre vonatkozóan lehet elrendelni, egy épületre nem, ez az oka ennek a formának.

Pokorni egyetértett az ellenzéki felvetésekkel, és kijelentette: valóban politikai kérdésről van szó állami tulajdonú, túl jó helyen lévő és túl értékes ingatlanok esetleges eladása kapcsán. Más ésszerű indokot ugyanis nem lát például a svábhegyi gyermekszanatórium esetében. A kerületi önkormányzat nem tudja megakadályozni az eladásokat, de a döntéssel határozott üzenetet küld a vevőknek: meg lehet venni az ingatlant, szétverhetik a kórházat, de három évig nem tudnak mit kezdeni a területtel.

A polgármester zárszavában hangsúlyozta: "A kialakult helyzet nem szerencsés. De nem szerencsés a Jókai-kert, a svábhegyi gyermekszanatórium vagy a Sportkórház dobra verése sem. Ezt azzal az eszközzel, amivel tudjuk, próbáljuk megnehezíteni."

A továbbiakban intézményi alapító okiratok módosítása, kiegészítése következett, majd ismét a képviselők elé került a kérdés, működjön-e a kerületben lóversenyfogadás és bukméker rendszerű fogadóiroda. Javaslat ezúttal nem szerepelt az előterjesztésben, és a képviselők végül úgy döntöttek, továbbra sem támogatják a szerencsejátéknak ezt a formáját.

A testület felhatalmazta a polgármestert, hogy módosítsa a Zugligeti úti Logopédiai és Természetvédő Óvodával korábban kötött közoktatási megállapodást, továbbá kezdeményezze az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpontnál, hogy a Fekete István Általános és Előkészítő Szakiskola önálló általános iskolaként működhessen tovább

Az Apor Vilmos téren 2005-ben állított Igazak Fala elé nem kerülnek szoboralakok - határoztak a képviselők, fi gyelembe véve a zsűriző Budapest Galéria ezt javasló szakvéleményét is. Az emlékmű fennmaradási engedélyezési eljárása még folyik, a közigazgatási hivatal által kijelölt önkormányzat végzi azt.

Budapest Főváros Közigazgatási Hivatalának vezetője törvénysértőnek minősítette a 12 tonna feletti tehergépkocsik helyi közútra történő behajtásával kapcsolatos kerületi rendeletet. A képviselő-testület fenntartotta korábbi döntését, s úgy vélte, volt jogi lehetőség a rendelet megalkotására, ezért nem ért egyet a törvényességi észrevétellel. A hivatalvezetőnek lehetősége van, hogy az Alkotmánybíróságnál kezdeményezze a helyi rendelet felülvizsgálatát és megsemmisítését.

Eredményesen zárult a jegyzői álláshelyre kiírt pályázat, hét érvényesen pályázó szakember mondhatta el az elképzeléseit. A meghallgatáson - amelyen négy párt képviselője is jelen lehetett - szerzett benyomások alapján a polgármester dr. Gaál Szabolcs Barnát javasolta, amivel a képviselő-testület egyhangúlag egyetértett.

Egy tetőtér eladásának jóváhagyása után a polgármesteri beszámoló következett. Ebből néhány hír: a január 19-én keletkezett viharkárokat elhárították, az önkormányzati tulajdonú fák okozta károkért kártérítést fi zettek; az átcímkézett, lejárt szavatosságú élelmiszerek megjelenése kapcsán fogyasztóvédelmi referens vizsgálta az üzletek árukészletét, de nem tapasztalt szabálytalanságokat a kerületben; folyik az önkormányzati költségvetés előkészítése, igen feszes keretekkel kell számolni, minimum 800 millió forinttal lesz kevesebb a rendelkezésre álló összeg; előrehaladott tárgyalások folynak a Normafa síközpont megújításáról.

A közoktatási törvény módosítása következtében 108-110 pedagógusstátusz szűnne meg a kerületben - ezt a tárgyalások eredményeképpen várhatóan sikerül 60-64 főre csökkenteni, de a közalkalmazotti kedvezményeket át kell gondolni - hangzott el szintén a polgármesteri beszámoló keretében.

Az összeférhetetlenségi és vagyonbizottság elnöke bejelentette, hogy valamennyi képviselő időben leadta a vagyonnyilatkozatát. Dr. Salamin András képviselő jelezte, hogy a kerület legöregebb épülete, az országos védelem alatt álló, közel 250 éves Zerkovitz-major középső traktusát felgyújtották az ott élő csövesek. A képviselő sürgős intézkedést kért az épület védelme érdekében.

Végezetül Papp Sándor felvetette, hogy a kommunális adó befi zetéséről szóló értesítést - mivel azt név nélkül küldték ki - sokan a kukába dobják. Véleménye szerint amúgy nem kellően egyértelmű a telekre vonatkozó adó szövegezése. A polgármester ígéretet tett arra, hogy a megfelelő magyarázatokkal egy tájékoztató füzetet juttatnak el a lakossághoz.

-jj-