Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Várakozás nélkül

Tovább bővült a virtuális autópályamatrica-vásárlási lehetőségek köre. Már heti és havi matricákhoz is hozzájuthatunk a karosszékből.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. tavaly tavasszal kezdte meg virtuális matricaértékesítő rendszerének kiépítését. Az autósok először SMSsel, majd az interneten, valamint szerződés és előzetes befizetés után telefonon is vásárolhattak D1 típusú, azaz motorkerékpárokhoz és személyautókhoz használható négynapos matricát. A rendszer sikerét jelző, összesen mintegy félmillió tranzakciót figyelembe véve a szolgáltató elhatározta, hogy teljesebbé teszi alternatív értékesítési rendszerét.

Január végétől a webvásárlási lehetőség tovább bővült: a www.autopalyamatrica.hu internetes oldalon már egyaránt hozzájuthatunk a virtuális négynapos, heti és havi matricákhoz. Akár napokkal előbb is betáplálhatjuk adatainkat, a szolgáltatás igénybevételéhez pedig nincs szükség külön szerződésre. Mindössze a gépjármű rendszámát, a matrica típusát, az érvényesség kezdetét, valamint az esetleges számlázási nevet és címet kell megadni, majd egy dombornyomott bankkártyával rendezni a vásárlás ellenértékét, és már kanyarodhatunk is a sztrádára.

Adataink a megrendelés után rögtön bekerülnek egy számítógépes hálózatba, az úthasználat során a rendszám alapján ellenőrzik jogosultságunkat. Az igénybevevő csupán egy visszaigazoló e-mailt kap a szolgáltatásról, amelynek kényelmi különdíja - az államilag meghatározott használati díjon felül - alkalmanként 100 forint.

A négynapos matrica egyébként 2007. május 1. és szeptember 30. között 1530 forintba, az év fennmaradó időszakában 1170 forintba kerül, a heti díj egységesen 2500 forint, míg a havi díj 4200 forint.

Féjja Zsolt és Rózsár Lilian