A Városmajori Gimnázium a második vándorserlegért küzd

Évek óta első helyen végez a XII. kerületi Diákolimpia középiskolás kategóriájának összesített pontversenyében a Városmajori Gimnázium. A siker titkáról kérdeztük Vámos Zsófi a munkaközösségvezető testnevelő tanárt.
A Városmajori Gimnázium...
Atlétikában is a legjobbak között van az iskola

Vámos Zsófi a nyolc éve dolgozik az iskolában. Rúdugrásban és ritmikus sportgimnasztikában országos bajnok volt csapatban, mintegy tíz éve vitorlázik. Két egykori tanítványával (akik válogatott tájfutók) részt vesz az ötlabda-bajnokságon (kosár-, röp-, tollaslabda, foci és tenisz) is.

– A siker titka? – kérdez vissza.

– Az egyik „titok” természetesen az iskola adottsága. Van egy nagy, kettéosztható tornatermünk, amelynek mérete kosárlabda-mérkőzések rendezéséhez is megfelelő, s van egy alacsony kistermünk, ahol különféle gyakorlatokat lehet végezni. Az iskola mellett van egy beton kispályánk, és tanítási időben használhatjuk a XII. kerületi Szabadidősport Központ két műfüves focipályáját, amelyek képességfejlesztő gyakorlatokhoz és bemelegítéshez is alkalmasak. A pályákra télen fűthető sátor kerül. Az atlétikai edzéseket segíti a műfüves pályák mellett kialakított futópálya és magasugró gödör, s persze lehet futni a Városmajorban is. A tanulólétszámhoz képest azonban ennyi lehetőség sem elegendő, előfordul, hogy a folyosón tartunk tornaórát.

A tantestület fontosnak tartja a Diákolimpián való részvételt, ami motiválja a gyerekeket. Eddig a normatív támogatás egy részét a kerületi Diákolimpia pontversenye alapján kapták az iskolák. Ezt a Városmajori Gimnáziumban főleg tornaszerekre költötték.

– Az iskolában fontos szerepet játszik a sport – hangsúlyozza Vámos Zsófia. – Mivel lehetőség van arra, hogy a kötelező óraszámon felül egy órát testnevelésre szánjon az iskola, a hetedik–nyolcadik osztályban a két és fél óra, a kilencedik osztályban pedig a két óra helyett három órát fordítunk testnevelésre. A többletidőt elsősorban felzárkóztatásra szánjuk, ugyanis a gyerekek különböző általános iskolákból érkeznek, ahol különböző szinteken áll a testnevelés, és más-más sportágakat részesítenek előnyben. Mi elsősorban a labdasportokban vagyunk erősek, ami annak is tulajdonítható, hogy kosárlabda-, röplabda- és újabban tollaslabdaszakkört működtetünk.

A gimnázium két évvel ezelőtt a kerületi Diákolimpia pontversenyén a középiskolai kategóriában megszerezte a XII. kerületi Szabadidősport Központ által kiírt első vándorserleget, és ha a következő két esztendőben is nyernek, hazavihetik a másodikat is.

– Kerületi győzteseinket elindítjuk a budapesti, illetve az országos döntőkön is – említi Zsófia. – Az elmúlt tanévben például a hatodik korcsoportos női kosárcsapatunk megnyerte a nyílt bajnokság budapesti döntőjét, Dózsa László nyolcszáz méteres síkfutásban a budapesti döntőben harmadik, az országoson hetedik helyen végzett, Gulyás Attila pedig távolugrásban lett harmadik az országos döntőn. Négy nemzetközi olimpikonunk is volt már: Alliquander Anna evezésben, Hajdú Balázs vitorlázásban, míg Karakas Ádám kajakosként, Steinmetz Barnabás pedig vízilabdásként vett részt a sidney-i olimpián.

Kérész Gyula