Viteldíjemelés és nyílt nap a Gyermekvasútnál

Az ország kisvasútjairól tanácskoztak a Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvány szervezésében február elején. A MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasútját Nagy Lajos csomóponti főnök képviselte. Itt kiderült, egyelőre nincs napirenden az az elgondolás, hogy a Gyermekvasút kikerüljön a MÁV Zrt. szervezetéből, így a kisvasút a jövőben is az állami társaság része marad.

Kevésbé megnyugtató viszont, hogy - hasonlóan az ország többi vasútjához - február után májusban itt is újabb viteldíjemelés várható. Ezt kompenzálhatják majd valamelyest a körülbelül a mai vonaljegyek áráért kínált szakaszjegyek. Ezek minden utazásnál érvényesek lesznek, amelyek nem végállomástól végállomásig tartanak, tehát a Széchenyi- hegytől maximum a Hárshegy állomásig, illetve Hűvösvölgytől a Normafáig.

A tanácskozáson bemutatták a Gyermekvasút új, színes, digitális és stilizált plakátját, amely hamarosan kikerül az állomásokra is. A tervek szerint nemsokára üzembe állítják a felújított sínautót: a szerencsések a Gyermekvasút bemutatkozó napján, április 7-én utazhatnak majd rajta. Ezen a napon számtalan programmal, a máskor elzárt üzemi területek és a kocsiszín bemutatásával várják az érdeklődőket. Szintén ekkor szeretnék üzembe állítani a korábban Hűvösvölgyben kiállított 409.039-es pályaszámú gőzmozdonyt, amely a nosztalgia különvonatot húzza majd. Erre elővételben a felnőtteknek 800, a gyerekeknek 400 forintba kerül a jegy, ebben benne van egy vadasparki kirándulás és egy ebéd költsége is.

Az országban több helyen épül kisvasút, illetve helyreállítanak vonalakat: a többi között új vasút várja a látogatókat Hortobágyon, készül a Szob és Márianosztra közötti, és rendbe hozzák a Gyöngyös- Lajosháza vonalat, amelyet jövőre 3.5 kilométerrel meghosszabbítanak.

(K. I.)