Zarándoklat Máriaremetére

Több ezren vettek részt a szeptember 15-én rendezett gyalogos zarándoklaton, amely a városmajori templom és a máriaremetei kegyhely között zajlott. A Máriaoltárnál Dr. Erdő Péter bíboros mutatott be szentmisét.
Zarándoklat Máriaremetére

„Imádkozzatok a gyűlöletkatlan kialvásáért, az áldozatos szeretet föllobbanásáért…” Mindszenty József szavai szolgáltak mottóként a gyalogos zarándoklathoz. Az esemény, túl azon, hogy a híres főpapra emlékeztek, nyitánya volt az egész Budapestre kiterjedő Városmissziónak, felidézték az 1947–48-as Boldogaszszony Évét, valamint tisztelegtek a nyolcszáz esztendeje született Árpád-házi Szent Erzsébet előtt.

A 14 kilométeres, emelkedőkkel tarkított útra kortól, nemtől függetlenül százszámra érkeztek a hívek. A menet élén a kereszt „haladt”, mintegy jelképezve a megfeszített Krisztust, amely mögé felsorakoztak a zarándoklatot vezető Dr. Udvardy György és Bíró László püspökök, valamint Lambert Zoltán kanonok, plébános.

Az éneklő, imádkozó menet az 1947-es, Mindszenty által vezetett hármas nagy zarándoklat útján haladt. Először végigvonultak a templomot körülölelő parkon, majd a Szamos utca, Városmajor utca, Szilágyi Erzsébet fasor, Hűvösvölgyi út, Máriaremetei út, Nagyrét utca, Ördögárok utca útvonalon érték el a kegytemplomot. A menethez szinte mindenhol csatlakoztak újabb és újabb hívek.

Máriaremetére érve a helyiekkel együtt immár tízezer körülire lehetett becsülni a résztvevők számát. Itt a megjelentek a néhány éve épített szabadtéri Mária-oltár köré gyülekeztek, ahol Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergombudapesti érsek mutatott be szentmisét. Beszédében a kereszt szerepéről szólt. Mint mondta: meg kell tanulnunk az önös érdekeken felülemelkedve áldozatokat hozni. Így tett Krisztus is, akinek halála a remény és a jövő üzenete egyben.

A szentmisét követően a nap további részében a templom körül programok zajlottak, amelyek közül Lovász Irén Mária énekekből összeállított áhítata külön is kiemelésre méltó.

J. T.