Abbahagyni sosem késő

Elrettentésül jó, ha tudjuk: a tüdőrákos megbetegedések kilencven százalékáért a dohányzás a felelős. Csupán a cigaretta füstje hatvan igazoltan rákkeltő anyagot tartalmaz, s még a passzív dohányosok sem menekülhetnek tőle, hiszen kénytelen-kelletlen belélegzik.

Bárki megállapíthatja magáról, milyen mértékben rabja a szenvedélynek. Meghatározó a naponta elszívott cigaretták száma – napi harminc már súlyos függőséget jelent –, s az, hogy mennyi idő telik el reggel az első cigaretta elszívásáig. Ha az ébredés után öt percnél kevesebb, ugyancsak súlyos nikotinfüggőségről beszélhetünk.

Íme, a leszokni vágyók tízparancsolata!

* Egyedül leszokni nehéz, keveseknek sikerült, de az egyénhez igazított, legjobb szakmai segítség sem ér semmit, ha nincs erős elszántság és akarat a leszokni vágyóban.

* Bizonyos értelemben egy új élet kezdete a leszokás napjának kijelölése; legyen az stresszmentes nap, akár néhány nap szabadság árán.

* Az autós dohányos a leszokás előtt alaposan takarítsa ki gépkocsiját, használjon kellemes légfrissítőt, hogy még a szag se emlékeztesse a dohányzás pillanataira.

* A leszokás első heteiben kerülje a dohányos helyeket, kocsmákat, régi dohányzó társaságokat!

* A lakásban és a munkahelyen tegye el szem elől a hamutartókat, szivarosdobozokat, pipákat, gyufát!

* A leszokás módja lehet gyógyszermentes és gyógyszeres, de bármelyik módszer mellett is dönt a beteg és háziorvosa, legyen folyamatosan elérhető a szakember.

* A nikotinpótlásra kifejlesztett készítmények közül hazánkban csak a rágógumi, a tapasz  és a szopogató tabletta van forgalomban. Többnyire a tapasz a leghatékonyabb, ehhez a tüdőgondozókban lehet hozzájutni, programszerű támogatás keretében.

* A nikotinpótló rágógumiból eleinte akár napi nyolc-tizenkettőt is elrághat a szenvedélybeteg, majd három hónap alatt egyre kevesebbre lesz igénye. A legjobb, ha a rágyújtási kényszer pillanatában kapja be a rágógumit.

* A nikotintartalmú szopogató tablettát nem szabad szétrágni, mert a kívántnál nagyobb menynyiségű felszívódáshoz vezethet. Attól függően, hogy hány milligrammos a tabletta, annyit lehet naponta elszopogatni belőle.

* Ha már végképp elhagyná az akaratereje, állandó segítséget kérhet a helyi tarifával hívható kékszámon: 06-40-200-493.

* A leszokást személyes beszélgetéssel, illetve nagy sikerű leszoktató csoport működésével is segíti az Országos Dohányfüstmentes Egyesület. Telefon: 321-7445, 06-20-337-4637.

-járay-