Advent előtt kerületi Biblia-nap

November utolsó szombatja a Biblia Napja lesz a kerületben. E napon a kézműves-foglalkozásoktól a fi lmvetítéseken át a színházi előadásig sokféle érdekes, bibliai témájú programmal találkozhatnak az érdeklődők a Csörsz utcai művelődési központban.

A Biblia Évének idei, országos programsorozatához a kerület is csatlakozik: november 29-én egész nap Biblia-tárgyú programok várják az érdeklődőket a hegyvidéki önkormányzat és a Barankovics Akadémia Alapítvány szervezésében, míg a megvalósításról a katolikus, a református és az evangélikus egyház kilenc hegyvidéki gyülekezete gondoskodik.

A nap első programjain a szervezésben részt vevő egyházközösségek délelőtt 10 órától öt-öt percben bemutatják tevékenységüket, ezt követően pedig megnyitnak egy tárlatot, amelyen a munkájukat illusztráló fotók, dokumentumok láthatók majd, továbbá – kapcsolódva a központi témához – muzeális értékű családi Bibliákat állítanak ki a vitrinekben.

A szentíráshoz kötődően interaktív foglalkozásokat is tartanak. A középiskolások Bibliaismereti vetélkedőn mérhetik össze tudásukat, míg a kisebbek kézműves-foglalkozásokon formálhatják meg különböző technikákkal az ó- és újszövetségi történeteket és azok szereplőit – például felrajzolhatják a Noé által összegyűjtött állatokat egy előre megfestett, nagyméretű bárkára.

Aki szeret rajzolni, annak érdemes mielőbb elkezdenie az alkotást, hiszen a szervezők már meghirdették a Mit üzen nekem a Biblia? című rajzpályázatot, amelyen óvodások, kisiskolások (1–4. osztály), felső tagozatosok (5–8. osztály), középiskolások (9–12. osztály) és felnőttek egyaránt indulhatnak. Minden munkát, amit november 10-ig leadnak a művelődési központban, kiállítanak, a legjobbak alkotóinak pedig jutalmakat adnak át a Biblia Napján. (A rajzpályázat részletes ismertetése 2008. október 7-i számunkban olvasható.)

Ha valaki csak beszélgetni, ismerkedni szeretne a kerületi egyházközösségek tagjaival, ehhez kellemes körülményeket találhat a teaházban vagy a „bibliai büfében”. Ám a találkozáshoz a kötetlen diskurzusok mellett a szervezett közösségi programok is alkalmat nyújtanak: együtt hallgathatunk gospel- és kamarazenei előadásokat, nézhetünk mozifilmet. A mozidélután kínálatában olyan alkotások szerepelnek, mint a Legyetek jók, ha tudtok, az Árnyékország, a Tűzszekerek, valamint a Karol: az ember, aki pápa lett című film.

Kora esti programként Tóth-Máthé Miklós A zsoltáros és a zsoldos című kamaradarabja ajánlható, amely Szenczi Molnár Albert zsoltárköltő és műfordító életének egy részletét dolgozza fel. A Biblia Napjának zárásaként Udvardy György katolikus, Szabó István református és Fabiny Tamás evangélikus püspök közösen gyújtja meg az adventi koszorú első gyertyáját.

z.