Az allergia karbantartható

Sokak számára a tavasz a kezdődő s hónapokon át tartó tüsszögés és orrfolyás évszaka. Felmérések szerint a pollenallergia leginkább a 15–30 éveseket érinti, de a korhatárok egyre inkább kitolódnak. Bár a pollenallergia nem gyógyítható, az időben megkezdett és helyesen megválasztott kezeléssel megelőzhető a tünetek kialakulása.
Az allergia karbantartható
Tünetmentes időszakban érdemes elvégezni az allergiavizsgálatot

Jelenleg a lakosság mintegy harminc százalékának van valamilyen allergiája, a pollenallergiások aránya húsz százalék – tudtuk meg Balogh Katalin allergológus főorvostól. A Budai Allergia Központ szakorvosa elmondta, hogy a közhiedelemmel ellentétben a városokban nagyobb a pollenallergiások száma, mint vidéken, ahol inkább a porallergia gyakori. Ennek oka, hogy a nagyobb koncentrációban előforduló kén- és nitrogénvegyületek megváltoztatják a pollenek fehérjeburkának szerkezetét, ami fokozza az allergén hatást. A kelleténél ritkábban gondolunk a fapollen-érzékenységre, amely korábban ugyan Észak-Európában volt jellemző, de az utóbbi időben hazánkban is egyre inkább elterjed.

A pollenek okozhatnak allergiás náthát (szénanátha), amely rohamokban jelentkező tüszszögéssel, vízszerű orrfolyással, sokszor a torok és az orr, néha a szemek viszketésével, időnként orrdugulással jár együtt. Ritkábban fordul elő az allergiás asztma, amire heves köhögés, nehézlégzés, hangos és elnyújtott kilégzés, valamint csökkenő fizikai terhelhetőség figyelmeztet. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az allergiás náthában szenvedők negyedének az asztmával is meg kell küzdenie.

Allergiára utaló jel, ha a légúti tünetek szezonálisan, minden évben ugyanakkor jelentkeznek. Erősíti a gyanút, ha a családban allergiások is előfordulnak, ugyanis a hajlam örökletes. Egy szülő érintettsége esetén harminc százalék valószínűséggel lesz allergiás a gyermek, mindkét szülő érzékenysége már nyolcvanszázalékos kockázatot jelent. A pollenallergia ma már egyszerűen kimutatható, a szükséges vizsgálat ráadásul nincs évszakhoz kötve, ám érdemes tünetmentes időszakban elvégezni. Az allergiavizsgálat általában alkaros bőrteszttel történik (Prickteszt), ilyenkor a potenciális allergénekkel szembeni szöveti reakciót figyelik meg.

Kezelni csak a tüneteket okozó allergiát lehet és kell, amely ugyan nem gyógyítható, de tünetmentessé tehető. A hatékonyság növelése érdekében a gyógyszeres kezelést a pollenkoncentrációs előrejelzéseket fi gyelve, már a panaszok várható megjelenése előtt meg kell kezdeni, és addig alkalmazni, amíg a pollenek a levegőben vannak. A gyógyszeres kezelés mellett léteznek alternatív terápiák is. A hazai fejlesztésű fényterápia során az orrnyálkahártyát speciális összetételű fénynyel világítják meg, ezzel enyhítve a szénanáthás tüneteket. Hatékony ellenszer az akupunktúrás kúra, amit az allergiaszezon kezdete előtt javallott alkalmazni.

Légúti allergia esetében oki kezelést jelent az immunterápia, amely az immuntolerancia állapotát létrehozva megtanítja a szervezetet a problematikus allergén elviselésére, egyben megelőzi újabb allergiák kialakulását.

MM