Állt a bál az iskolákban

A diákok szülei bemutatóval egybekötött farsangi mulatságot szerveztek az Arany János iskolában. A Csillagszeműek produkcióját követően az intézmény alsós és felsős diákjai is bemutathatták tudásukat. A Tamási Áron iskola báli hangulatát görkorcsolyás ovisok izzították.

Csillagszemek ragyogtak

A néptáncoktatás – amelyet a szülők személyi jövedelemadójából az iskola alapítványába befolyt 1%-okból finanszíroznak – már hat éve része az Arany János Általános Iskola és Gimnázium pedagógiai programjának. A Csillagszemű táncegyüttes alapító tanáráról elnevezett Timár-módszert követve egészen korán, már az elsősöknél elkezdik megismertetni a gyerekekkel a még elevenen élő néptánc- és népzenehagyományokat. A tanulás eredményét nagyobb iskolai ünnepségeken mutatják be a diákok.

Állt a bál...
A Süni Óvodákban is megrendezték a hagyományos farsangi mulatságot

A február 1-jei előadás kezdete előtt 10-15 éves, népviseletbe öltözött fiatalok sorakoztak az iskola tornacsarnokának közepén, tanáruk, Timár Böske utasítására várva. Minden szem rá szegeződött, szóra és tapsra katonásan, fegyelmezetten rendeződtek. A lányok hajában zöld, piros és kék színű szalagok, szoknyájukon mintás kötény. Zene nélkül gyakoroltak, hol a fiúk, hol a lányok kerültek a sor élére. Ők, a Csillagszemű táncegyüttes tagjai később verbunkkal, forgóssal és csárdással nyitották az ünnepet. Utánuk az Arany János iskola első és második osztályosai sárközi játékokat mutattak be Mayer Orsolya tánctanár vezetésével. A kicsik még csak fél éve ismerkednek a lépésekkel, ezért szükség volt a tanárnő összehangoló szerepére. A kezdeti lámpalázat végül feloldotta a lüktető ritmus és a vidám hangulat. A harmadik osztályosok már élénkebben járták a galgamenti forgóst és bukóst.

Az este önfeledt táncmulatsággal folytatódott: Timár Sándor állt be a gyerekek közé, és megadta az alaplépéseket. A közönség soraiból is többen ráéreztek a tánc ízére, és a kicsikhez beállva gyakorolták az egyszerűnek tűnő mozdulatokat.

A Csillagszeműben a legkisebb, 3 éves korosztály is nagyjából így kezdi el a néptáncot – mesélte az egyik anyuka. Az órákon a tanár beáll középre táncolni, szól a zene, és aki akarja, utánozni kezdi őt, magától megtanulja a lépéseket. A gyerekeket nem kötelezik semmire, de előbb-utóbb mindenki csatlakozik a körhöz.

A mulatságot az ötödikes és hatodikos osztályosok sárközi táncokkal zárták, majd a jókedv a jelen lévő tanárokra is átragadt. Hatan-nyolcan kört alkotva ropták, s ha csak rövid időre is, de sikerült élővé tenniük a hagyományt. 

Görkorcsolyás ovisok

Negyedik alkalommal rendezték meg a Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium alapítványi bálját. A mulatságon felléptek a közeli KIMBI Óvoda görkorcsolyás ovisai is, akiknek táncai a tavalyi pedagógusbálon is nagy sikert arattak.

A rendezvény fő célja az iskola támogatása volt, ezért belépőt is szedtek. (Ennek egy része a svédasztalos vacsorát ellentételezte, míg a szponzorok jóvoltából italt korlátlanul lehetett fogyasztani.) Ugyanezt szolgálta a tombola is, amelynek nyereménytárgyait a szülők ajánlották fel. A talpalávalót a Deciband együttes húzta, amely két éve szintén a pedagógusbálon mutatkozott be.

Burucs Tímea–Kérész Gyula